Wat doe je als je boordevol talent zit? Wat doe je als je je wilt onderscheiden in de massa coverbandjes? Juist ja, je focust jezelf in één richting en zorgt daarbij dat je één van de beste wordt.

Die tribute bands intrigeren mij wel en daarom zoek ik ook het contact met John van Heiningen, de leadzanger van Sweet Chili. Zo wil ik weten waarom juist de Red Hot Chili Peppers? “Toen wij begonnen in augustus 2010, waren wij een ‘gewone’ coverband. Met covers van alles en nog wat. Foo Fighters, Queens Of The Stone Age, 3 Doors Down, etc. Zo’n typisch 13-in-een-dozijn coverbandje zeg maar. In die tijd hadden we al wél één of twee nummers van de Peppers in ons repertoire zitten. Deze specifieke sound bleek ons wel goed te liggen, wat dus een mooie gelegenheid was om daar ook wat mee te gaan doen.” Naast John bestaat de band uit Dennis van Leeuwen op bas, Stephan van der Lans op gitaar en Maikel Smouts op drums. Op de vraag hoe John de band zou willen omschrijven krijg ik weer zo’n typisch antwoord:” Een zooitje ongeregeld? Haha nee. Als ik het kort zou omschrijven: Een 4-koppige band die vol energie en vol enthousiasme wat moois proberen weg te zetten. Elke keer weer.” Hiermee heeft John niets teveel gezegd want ik heb al de nodige positieve kritieken gehoord. De ‘vibes’ zijn dus wel goed tijdens de optredens. Het is altijd moeilijk om als band een hoog niveau te bereiken en dan ook te behouden. Ik vraag John dan ook hoe het lukt om ieders ei kwijt te geraken? “We zijn 4 redelijk ervaren muzikanten met allen hetzelfde doel; Sweet Chili naar een hoger niveau proberen te tillen. Voor het publiek, maar met name voor onszelf. Het is een streven naar een vorm van perfectie, waarvan je weet dat je die toch nooit haalt. Je blijft als band constant kritisch naar jezelf kijken en probeert elke keer weer de lat een stukje hoger te leggen. Van elke fout, groot of klein, leer je en dit neem je mee voor de volgende keer. Zo blijft het een constant leerproces. Dat is de uitdaging die het zo leuk maakt om in deze band te zitten.”  Om vervolgens nog te melden:” Als je fan bent van de Peppers en van een leuk stukje muziek houdt dan ben je bij ons aan het goed adres. We zijn niet de echte Peppers, maar we proberen het zo goed mogelijk te benaderen en het publiek een leuke avond te geven."

De kick van een optreden

“Het voordeel van een RHCP band zijn; bijna iedereen kent de bekende nummers wel en de echte die-hard fans kunnen elk nummer van voor tot achter meezingen. Op die manier heb je al vrij snel een zaal mee. Als het publiek het naar z’n zin heeft, speel je zelf ook beter. Je pikt de energie op en die geef jij weer dubbel zo hard terug.”