Op 25 juli wordt er in het Koetshuis een opmerkelijke tentoonstelling geopend van de Amsterdamse kunstenaar Loek Schönbeck. Deze zal ongeveer 1800 dit jaar op straat gevonden Marlboro-sigarettenpakjes tentoonstellen, keurig gerangschikt en bijeengebracht in ongeveer 60 lijsten.

Maatschappelijk doel
Loek Schönbeck, wiens grootouders afkomstig zijn uit Bergen op Zoom, ergerde zich destijds aan rondslingerende sigarettenpakjes. Het begon als maatschappelijk doel, het oprapen van de pakjes in het park voor zijn atelier. De gekleurde doosjes inspireerden dusdanig, dat Schönbeck er steeds meer ging verzamelen met de intentie om er iets kunstzinnigs mee te doen. Uiteindelijk resulteerde dit in een serie ‘Hemelse straatbeelden’. Gezien de afkomst van de sigarettenpakjes werd er contact gezocht met Het Markiezenhof, het museum in Bergen op Zoom.

Lokale actualiteit
Loek Schönbeck is steeds meer lege pakjes gaan verzamelen, zijn streefdoel was in eerste instantie 1231 doosjes en deze in te lijsten, één voor iedere werknemer van Philip Morris in Bergen op Zoom, het moederbedrijf van Marlboro. Uiteindelijk zijn het veel meer tentoongestelde doosjes geworden. Symbolisch gezien zou de aanblik van alle weggegooide sigarettenpakjes vergeleken kunnen worden met het massaontslag van deze medewerkers.

Sigarettenpakjes meebrengen
In het Koetshuis van Het Markiezenhof worden de sigarettenpakjes geëxposeerd in lijsten. Deze lijsten zijn opgehangen volgens het beeldmerk van Philip Morris. De herkomst van de pakjes wordt weergegeven met foto’s die genomen zijn van de vondst, deze informatie is terug te vinden op een scherm in de tentoonstelling.
Loek Schönbeck probeert de Bergenaar te stimuleren om op straat gevonden pakjes mee te brengen naar het Koetshuis, die hij vervolgens zal stikken in één van de horizontaal tegen het plafond hangende lege lijsten. De lijsten kunnen volgens de kunstenaar het beste bekeken worden vanuit een ‘hemelzetel’, een soort strandstoel op zwenkwielen. Een stoel die de bezoeker met de voeten in staat stelt, door de ruimte te laveren en zo de tegen het plafond hangende werken te bekijken.

Opening expositie
De opening van de tentoonstelling is vrijdag 25 juli van 15.00 tot 16.30 uur. De Marlboro-sigarettenpakjes zijn tot eind september in het Koetshuis te bewonderen.

Bijschrift: Een op 11 juli j.l. in Bergen op Zoom op straat aangetroffen Marlboro¬pakje