Bergse kunst naar België - “Ik mag in het Stadhuis van Oudenaarde exposeren. De tentoonstelling wordt zelfs officieel geopend door de Schepenen.”

Tegenover mij zit de Antwerpse Bergse Mia van Reijen.

Oudenaarde, de zusterstad van Bergen op Zoom, een plaats waar cultuur een belangrijk onderwerp is. Maar hoe komt een Bergse, of moet ik zeggen Antwerpse, daar nu terecht om een tentoonstelling te houden? “Een kennis van me zit bij de Jumelage, en zo zijn de contacten gelegd. Het is wel een hele uitdaging want voor mij is het iets nieuws.” Mia is afkomstig uit Antwerpen maar woont nu al 32 in onze stad en je mag haar dan ook beslist Bergse noemen. Toch is het wel grappig dat deze van nature Belgische nu voor het eerst een expositie van haar werken houdt,.. juist ja, in België. Ze kan er zelf wel om lachen. Mia tekent en schildert al van kinds af aan. Vanaf haar 14e zat ze in Antwerpen op een katholieke school waar een echte tekenafdeling te vinden was waar Mia maar wat graag aan deel nam. Tot haar 18e was ze bezig met handenarbeid, stillevens, technieken en vooral leren kijken. Daarna leidde haar pad haar richting reclame tekenen zoals affiches en verpakkingen en dergelijke. Het leidde haar ook naar haar werkomgeving, die vooral in de reclame en grafische wereld plaatsvond. Het had ook zijn invloed op haar werk als kunstenaar. ‘Ik heb alles geprobeerd, portretten, landschappen. Ben zelfs op leervakantie naar Frankrijk gegaan waar ik me bezig hield met prachtige landschappen. Maar het was niet mijn ding, ik heb me er nooit happy bij gevoeld.” Sinds een jaar of drie heeft ze wel haar eigen ding gevonden; het greep terug op haar grafische achtergrond. “Realistisch met een eigen touch.” Hoor ik Mia zeggen terwijl ze me meetroont naar haar atelier. Ik zie daar een bestek, een paraplu met regendruppels, een glas waar water ingeschonken werd. Het herinnert me aan die fraaie reclame affiches. Ik zie daadwerkelijk het water in het glas stromen, of de regendruppels van de paraplu afglijden. “Ik volg nu lessen bij Mart Franken. Behalve het gezelschap en de gezelligheid vind ik daar vooral een man (Mart) die me uitdaagt om verder na te denken, om verder te kijken.” Een blik op haar werk leert me dat dit zeker lukt. De acryl schilderijen zijn gedetailleerd en roepen emoties op. De onderwerpen zijn dikwijls heel opmerkelijk en juist daarom het aanschouwen meer dan waard.

Expositie in Oudenaarde

Augustus wordt een belangrijke maand voor Mia. Op vrijdag 1 augustus wordt de expositie om 16:00 uur door de Schepenen van de stad geopend. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 31 augustus. Nieuwsgierigen kunnen zich melden op De Markt te Oudenaarde in het Stadhuis. “Het zou leuk zijn als deze eerste expositie tot meer leidt.”