Per 20 augustus krijgt Roosendaal eindelijk een officiële stichting die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de jaarlijkse Monumentendagen in september. De stichting neemt de taken over van het comité dat tot dan jaarlijks het weekend organiseerde. Met de handtekening van de drie nieuwe bestuursleden onder de akte, die woensdagochtend bij notaris Geleijns passeert, is de nieuwe stichting een feit. Daarmee is de Stichting Open Monumentendag Roosendaal een volwaardige gesprekspartner bij zaken die monumenten in Roosendaal aangaan.

Ruim een kwart eeuw regelde het comité Open Monumentendag Roosendaal de gehele organisatie. Zij was daarmee de lokale afdeling van de landelijke organisatie die jaarlijks aandacht vraagt voor het monumentale erfgoed in Nederland.

Al langer bestond de wens om een stichting op te richten. Met het terugtreden van twee leden die beiden ruim 25 jaar de werkzaamheden hadden verricht, werd besloten nu formeel een stichting op te richten.

De eerste verkennende stappen werden begin dit jaar gezet. Comité-secretaris Jan van Nassau en penningmeester Dine van Gerwen gaven te kennen zich langzaamaan terug te willen trekken. Binnen het comité, dat bestaat uit vrijwilligers en twee gemeenteambtenaren, waren geen kandidaten voor de nieuwe bestuursfuncties. Een nieuw bestuur werd gevonden in de personen Theo de Munnik, Marcel Deelen en Kees Daleboudt. De huidige vrijwilligers, afkomstig uit de diverse kernen, vormen een Raad van Advies voor de stichting.

Dit jaar valt het Open Monumentenweekend in Nederland op 13 en 14 september. In de gemeente Roosendaal zijn de meeste openstellingen op zaterdag 13 september. Het thema is ‘Op reis’. Aan de hand hiervan zijn diverse activiteiten georganiseerd. Op vrijdag 12 september vinden activiteiten plaats in het kader van de klassendag. De lezing die het gemeentearchief op vrijdagavond organiseert is eveneens een opmaat naar het programma op zaterdag.