Eindelijk is het zo ver, SIEB lanceert haar tweede boekwerk: ‘Bergen op Weg’.

Na ‘Bergen op Stoom’ is dit het tweede lijvige geschenk dat de stichting de stad Bergen op Zoom cadeau doet. Daar moet ik meer van weten.

Voor me zit Marc van der Steen, penningmeester en woordvoerder van de stichting. “We hebben er drie jaar aan gewerkt en zijn blij dat we kunnen aankondigen dat de officiële presentatie plaatsvindt op 12 september vanaf 20:00 uur in de bedrijfshal van de Meeus Groep aan de van Konijnenburgweg nummer 107.” Ik heb ondertussen begrepen dat het een lijvig boekwerk is geworden. Marc antwoordt:”Dat kun je wel stellen, het bestaat uit drie delen. We zijn vertrokken op een boek dat vergelijkbaar was met ‘Bergen op Stoom’. Met maar liefst 10 auteurs, en geen rem op het volume zijn mensen aan het werk gegaan. Het resultaat beslaat maar liefst ruim 900 pagina’s die tenslotte in drie delen gebundeld zijn, zoals er ook drie transportstromen zijn: over het water, per rails en op de weg.” SIEB heeft zich als doel gesteld om de kennis over het verleden van de stad bij een zo’n breed mogelijk publiek te brengen. Daartoe zit er nog een derde boek in de pijpleiding: ‘Bergen op Stap’. “Het is ongelooflijk dat we in deze drie jaren er in geslaagd zijn om zoveel informatie te ontsluiten voor de Bergse bevolking. Wat ik zelf beleefd heb is dat de interviews met de mensen ook het besef van herkenning en erkenning bracht. We kunnen echt zeggen dat we met feiten allerlei zaken onderbouwd hebben en hier en daar zelfs de mythen ontsluierd hebben.” Het is duidelijk dat Marc trots is op het resultaat. De weg naar het eindresultaat is dan ook een lange geweest waarbij zeker op het laatst alle zeilen bijgezet moesten worden om de deadlines te halen. “Er liggen drie prachtige boeken met een samenhangend verhaal. Het is een perfect vervolg op Bergen op Stoom. Bovendien, Het is nog nooit vertoond in Nederland dat er zo integraal naar logistiek en transport gekeken is, en zo uitgebreid ook.” Bergen op Weg is vanaf 13 september voor € 44,95 te koop bij: Boekhandel Quist en Van der Kreek Kantoor- en boekhandel te Bergen op Zoom en Boekhandel Vermeulen Dorpsstraat 174a 4661 HV Halsteren. Andere verkooppunten worden nog toegevoegd zie www.bergenopstoom.nl voor meer.

Presentatie samen met ZuidWestTV

De officiële opening van Kunst in de Monumenten, met het landelijke thema ‘op reis’, een ZuidWestTV uitzending van M2 en de presentatie van ‘Bergen op Weg’; het valt allemaal samen op vrijdagavond 12 september. Met M2 als transport special wordt de presentatie van SIEB’s nieuwe boek als een talkshow om dit TV programma heen geprogrammeerd. De loods aan de Konijnenburgweg 107 wordt hier voor speciaal helemaal ‘omgetoverd’ in deze stijl dus dat belooft wat. Het boek van SIEB past perfect in het landelijke thema van het fenomeen Kunst in de Monumenten en vormt zo een stralend middelpunt. Heel het weekend is er veel te beleven. Vrijdagmiddag is er een transport ontmoetingsmiddag in dezelfde loods. Zaterdag 13 september staat heel de stad bol van allerlei oude transportvehikels en vind je in de Theodorushaven een aantal oude transportschepen. Al bij al belooft het een spannend weekend te worden.