“Onze vereniging wil minimaal 1 á 2 keer per seizoen een cursus starten voor mensen die een EHBO diploma willen halen.” Dat zijn de woorden van Simon van Hooijdonk, voorzitter van EHBO Ons Bergen.

Elke Bergs evenement zie je de EHBO mensen wel lopen. Ik vraag me af hoe vaak het nu voorkomt dat deze mensen aan de slag moeten omdat reguliere medische hulp niet onmiddellijk voor handen is. ‘Vaak is het zo dat er een hulpverlener, per toeval, in de buurt is van een ongeval. Een hulpverlener dient zich wel kenbaar te maken, zodat hij ook ruimte krijgt om over te gaan tot wat hij moet doen. Wij worden getraind om die zaken die een EHBO’er mag doen  zodanig te doen dat de professional de behandeling direct kan overnemen.” Ik vraag of Simon iets kan vertellen over de ervaringen van andere mensen die dankzij deze kennis hebben kunnen ‘ingrijpen’. “Jazeker, en dat is van velerlei aard, breuken aan armen, benen, sleutelbeen, schouders, sportletsels, brandwonden, reanimaties, verslikkingen, warmte of koude letsels,  splinters, shock, vergiftigingen, en dergelijke. Het varieert.” De vraag komt op of er nog extra vrijwilligers gebruikt kunnen worden? “Natuurlijk, maar die willen we graag zelf opleiden, zodat we weten wie we in huis hebben en mogelijk kunnen inzetten bij evenementen. Onze mensen doen dit op vrijwillige basis  en hebben daar best veel schik in. Niemand is verplicht bij ons maar wij willen die groep groter maken, want we hebben zoveel werk dat we hier graag meer vrijwilligers uit eigen geleding willen hebben.” Dan moeten we wel weten wat EHBO Ons Bergen zoal doet? “De situaties zijn best talrijk, vandaar dat evenementen organisatoren steeds meer een beroep op EHBO’ers doen. Daar waar veel mensen samen zijn gebeurt altijd wel wat. Wij zorgen dat we duidelijk herkenbaar zijn en bereikbaar. Onze vereniging is jaarlijks op  de 50  á 75 evenementen aanwezig in Bergen op Zoom en Halsteren zoals Palmparkies, Exodus, Spado boslopen, laatst nog het EK voor gehandicapten sporters.” Vertelt Simon. Ik vraag hem naar zijn rol. “Ik ben al een aantal jaar secretaris geweest en wilde toen mijn steentje bijdragen aan het groeien van de vereniging. Toen de voorzitter te kennen gaf te stoppen, heb ik me aangeboden om zijn functie over te nemen. En in de algemene leden vergadering van mei 2014 ben ik gekozen door de leden. “

Cursus EHBO

Op 11 september start het nieuwe seizoen met een nieuwe basis opleiding EHBO inclusief AED. Al meer dan 35 jaar verzorgt de EHBO vereniging deze opleiding en heeft al meer dan 500 inwoners uit Bergen op Zoom opgeleid tot een gediplomeerd EHBO’er. Kijk voor meer informatie op www.ehbo-onsbergen.nl en leer ons kennen.