De Vierschaar brengt spektakel - Vrijdag 29 augustus vind de première plaats van Exodus aan de Schelde. Laten we het maar gewoon direct zeggen: Het is een geweldig spektakelstuk geworden.

Gelukkig loop ik nog even Marco Duijvelaar, voorzitter van De Vierschaar, tegen het lijf. "We hebben vier jaar lang aan iets nieuws gebouwd, ook aan een hele nieuwe ploeg. Het is dan erg spannend als het er nu allemaal uit moet komen." Ik kan de spanning aan zijn gezicht aflezen, zo ook bij een hoop van de deelnemers die ik voorbij zag komen op de generale repetitie. Diemer van Wijk heeft als regisseur een hele klus met zo'n 400 vrijwilligers die aan deze productie meewerken. Toch loopt de generale behoorlijk naar wens. Het begon met een vurig betoog waarin hij 'zijn' mensen om passie en discipline vraagt. Nou, en of dat hij die kreeg. De deelnemers duiken diep in hun rol en de repetities tonen zich. De projecties op de achtergrond brengen het verhaal nog nadrukkelijker op je netvlies. Soms lijkt het podium indrukwekkend en de scènes werkelijk groots, dan weer wordt het verhaal heel klein en intiem. Het zorgt er voor dat je als toeschouwer continue bij de les blijft. In de pauze zie ik mensen van de regie elkaar opzoeken om nog wat laatste tips uit te wisselen. Dat moet alle plooitjes gladstrijken voor de première. Vooral als het helemaal donker is zijn de lichteffecten imposant te noemen. Het creëert precies de juiste sfeer die het stuk vraagt. Het verhaal moge intussen duidelijk zijn. De stroom vluchtelingen vanuit België gedurende de eerste Wereldoorlog naar onder andere Bergen op Zoom kent allerlei individueel ongeluk, zo ook in dit schouwspel. De rode draad is steeds goed te volgen, maar het stuk legt vooral de nadruk op enkele scènes waarin de gruwelen van de oorlog worden uitgebeeld.

Enthousiasme, puur fanatisme, dat is wat alle deelnemers uitstralen. Het spel is bevlogen, de muziek toont de ziel van het spel. Muziek en spel dat zich in een snel wisselend tempo afwisselt en de toeschouwers meeneemt in een voorstelling die je zonder adem achter laat. Hulde aan al die 400 vrijwilligers die tesamen zo'n geweldig schouwspel weten weg te zetten. Wie nog geen kaartje heeft, moet zich maar een haasten want dit mag je niet missen.