Elke maand stelt het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch een bijzonder object in de schijnwerpers. Deze maand: de eekhoorn.

 

De eekhoorn (Sciurus vulgaris) is een vertrouwde verschijning in het bos die met name in de herfst in de weer is met het verzamelen van voedsel. Eekhoorns eten dan extra veel om een vetreserve aan te leggen en ze leggen voedselvoorraden aan om de wintermaanden door te komen.

Eekhoorns verstoppen voedsel in de grond maar ook in boomholtes of de oksel van een boomstam. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt (slechts enkele noten bij elkaar) kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Doordat eekhoorns echter niet alle voedsel terugvinden, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos. Eekhoorns ‘stelen’ geen eten van soortgenoten.

 

Hoewel ze in de winter minder actief zijn, kennen eekhoorns geen winterslaap . Bij regen, storm, ijzel of wanneer er een dik pak sneeuw ligt, blijft de eekhoorn (hooguit enkele dagen) in zijn nest.

 

De eekhoorn  wordt ook vaak gewone of rode eekhoorn genoemd en komt in bijna heel Nederland voor. Na een enorme afname vanwege een virus in de jaren ‘60 van de vorige eeuw, heeft de populatie zich maar deels hersteld.

Dat komt mede door de aanwezigheid van buitenlandse soorten zoals de grijze eekhoorn uit Noord-Amerika en de Pallas’ eekhoorn uit Azië. Niet alleen verdringen zij de gewone eekhoorn uit hun leefgebied, zij kunnen ook ziektes overbrengen op onze inheemse eekhoorn.

Dat was voor de Zoogdiervereniging Nederland reden om 2014 tot het Jaar van de Eekhoorn uit te roepen.

 

In het museum staan op diverse plekken verschillende eekhoorns, onze bekende rode, maar ook grondeekhoorns en grijze amerikaanse!

Kom kijken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum en ontdek nog véél