De Bergse MBO-docent Eric Wobma debuteert met zijn proza-bundel ‘VoortBewegen’, waarvan het eerste exemplaar overhandigd is aan Bergenaar Albert Hagenaars, die jarenlang fungeerde als leermeester van Eric Wobma. 

VoortBewegen, en dan vooral het eerste lange verhaal ‘Lopen’, speelt zich voor het grootste gedeelte af in het hart van de stad, bijvoorbeeld op de Grote Markt en in de huidige Hotelschool. 

De in Amsterdam geboren maar in Bergen op Zoom getogen Eric Wobma (57) schreef voor deze bundel drie verhalen, die als bonus eindigen in een gedicht. Als slotakkoord volgt een filmscript vol verrassingen, naar een van de verhalen.

Wobma woonde tussen zijn 10e en 24e levensjaar in de Brabantse Markiezenstad. Momenteel vertoeft hij er wederom minstens drie dagen per week vanwege zijn werkzaamheden als docent Film & Licht aan de Curio (voorheen: Zoomvliet) Studio aan de Dr. Ir. Van Veenweg.

Kraaien

Het eerste gedeelte ‘Lopen’ vertelt het heftige verhaal van een tienjarig jongetje in de zeventiger jaren. De Bergse bioscoop speelt hierbij een prominente rol. Verhaal twee ‘Stromen’ gaat over een twintiger in een West-Europese stad, die al gauw kan worden herkend als zijnde Parijs. Het laatste verhaal ‘Prangen’ speelt zich af in Amsterdam en beschrijft een paranoïde persoon die gelooft dat kraaien de wereld gaan overnemen.

‘Voortbewegen’ verscheen bij uitgeverij Boekenindustrie, en is in elke (online) boekhandel verkrijgbaar. De winkelprijs is 15 Euro voor de paperback; als eBook is de prijs 7,50 Euro.

 De schrijver heeft beloofd om bij een afname van vijf exemplaren of meer,  aan te zitten bij leesclubs die zijn werk bespreken.

Eric Wobma (Amsterdam, 1962) woont in Weesp. Hij groeide op in Bergen op Zoom als zoon van ouders die twee bioscopen exploiteerden. Hier ontwikkelde hij zijn liefde voor film. Hij maakte er zijn professie van en werkte mee aan internationale films, waar hij onder andere drie ex-James Bond’s en 42 Oscar- dan wel Gouden Palm, -Beer of -Leeuw winnaars. Als cineast won hij zes prijzen, waaronder een eerste prijs op het Amerikaanse Twin Rivers Media Festival voor zijn rolprent ‘Mixed Bag, or What’s in a Dream’. 

Naast Curio (voorheen: ROC West-Brabant) geeft hij les op twee andere filmopleidingen in Nederland, waaronder de Filmacademie.