De Bergse schrijver Sonn Franken presenteert binnenkort zijn 11e boek.

En omdat dit een Bergs jubileum is, wil de auteur iets bijzonders doen. 'Voor een Bergenaar is het getal 11 een speciaal getal, een echt jubileum. Daarom ook wil ik tijdens de presentatie van mijn 11e pennenvrucht mijn lezers iets bijzonders bieden. Dit elfde boek komt er in twee uitvoeringen, want naast de reguliere uitgave komt er er een zogenaamde "special edition". Deze bijzondere editie is voorzien van een harde kaft en speciaal papier. Ze wordt in beperkte oplage uitgegeven, en de bezitters hiervan hebben dan ook een uniek exemplaar voor hun collectie.' 

Het is deze bijzondere editie die deel is van de prijsvraag die de Bergse schrijver bij deze wil voorstellen:

'Ik daag mijn lezers uit om het volgende te doen:

  • Laat jezelf fotograferen met een of meerdere van mijn boeken
  • Schrijf een korte recensie van een boek van mij in minimaal 300 woorden (meerdere recensies mag ook natuurlijk)
  • Stuur foto en recensie op naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • vermeld je naam, adres en email adres in het begeleidende mailtje, eventueel ook je mobiele nummer

Uit alle inzendingen wordt een persoon uitgeloot, die straks de "Special Edition" van mijn nieuw boek mag ontvangen. De winnaar wordt daartoe officieel uitgenodigd om tijdens de presentatie van mijn nieuwe boek persoonlijk een gesigneerd exemplaar in ontvangst te nemen.'

 

Over het nieuwe boek: 

De titel van de elfde pennenvrucht van Sonn Franken draagt als titel: 'Literaire glibberingen en poëtische trilsels'. Het lijfelijk boekwerk beschouwt het lezen en schrijven in al zijn facetten. Het zit bomvol met poëzie van de Bergse schrijver, natuurlijk begeleid met fraaie foto's, maar ook met beschrijvingen van allerlei schrijvers uit de Nederlandse literaire historie van Jacob Cats tot en met Jules Deelder. Daarnaast worden allerlei woorden uit het Nederlandse vocabulair op een komiscghe wijze belicht. Diverse facetten van het schrijven zelf tot en met de uitgave van deze manuscripten, worden nader onder de loep genomen, inclusief persoonlijke inzichten en ervaringen.

Om een complete beschouwing te kunnen geven, is de schrijver niet over een nacht ijs gegaan, getuige de vele interviews met uitgeverijen, schrijvers, maar ook de lezer zelf komt aan het woord. 

Literaire glibberingen en poëtische trilsels is daarmee een omvangrijk boekwerk dat zowel informatief, amusant en interessant is om te lezen. De Special edition is zeker een waardevol bezit in je boekenkast. De winnaar van de prijsvraag kan zich dan ook gelukkig prijzen met dit cadeautje.

 

Over de schrijver Sonn Franken:

De klassieke opleiding op het Rooms Katholiek Gymnasium Juvenaat H. Hart en de natuurlijke nieuwsgierigheid om avonturen te zoeken voorbij de horizon, maakten dat deze Bergenaar al vroeg begon met het optekenen van zijn belevingen. Hij was daarbij brutaal genoeg om vooral veel vragen te stellen en altijd meer te willen weten.

Het resulteerde in 2013 in zijn eerste echte uitgegeven boek: het fantasieverhaal "De Oversteek". Het zou het eerste deel zijn van wat tot een drieluik moet uitgroeien. Het leidde tot contact met de nazaten van J.R.R. Tolkien. De schrijver is qua stijl bijzonder gecharmeerd van J.R. Tolkien, niet slechts om het genre van ‘Lord of the Rings’, maar meer om de manier hoe deze een straat, een landschap of het interieur van een herberg weet te beschrijven. Is het dan niet opmerkelijk dat Sonn van Tolkiens dochter Priscilla Mary Anne, vele jaren later, een brief kreeg waarin zij hem bedankte voor het feit dat hij veel inspiratie uit de werken van haar vader putte en hem succes wenste op het schrijverspad: "I thank you for your letter and book. I appreciate your kind words about my father and the inspiration you have derived from reading his works. I wish you well for the new writing career on which you have embarked, and much happiness in your work." 

Deel II met de naam "Bleke demonen"  is ook al op de markt en wordt naar verwachting opgevolgd door het derde deel: "Van hier tot ginder".

Ondertussen volgde een oorlogsroman die zich richt op mensen die in de Tweede Wereld Oorlog door de Duitsers zijn weggevoerd om voor hen te werken. We volgen de 17-jarige Jaap die tot motorordonnans wordt opgeleid en avonturen van Rusland tot diep in Frankrijk beleeft. Indrukwekkend is de terugkeer in Nederland. Dit boek, "In de schaduw van de waarheid" is inmiddels vertaald in het Duits en is afgelopen december op de Duitstalige markt uitgebracht. Onder andere Prinses Margriet nam dit boek in ontvangst toen ze tijdens de 75e viering van de bevrijding in Bergen op Zoom was. Op dit moment wordt er gewerkt aan een Engelstalige editie.

Dat de schrijver kritisch naar de maatschappij kijkt en dit vervat in ijzingwekkende thrillers, bleek uit zijn beide Dossier boeken: "Dossier Doel"en "Dossier Europa". Waar het eerste deel nauwgezet feitelijke incidenten bij de Belgische kerncentrales verwerkte tot een kritische thriller, is het tweede deel een nauwkeurige ontleding van allerlei maatschappelijke aspecten. Frappant, of eigenlijk bizar, in deze thriller is het feit dat reeds in september 2019 werd vastgelegd hoe een longvirus de wereld overspoelde. Hoe frappant als in begin 2020 Covid-19 de wereld in een pandemie stort.

Met een bundel korte verhalen en een drietal bundels poëzie gecombineerd met eigen geschoten foto's, neemt de schrijver zijn lezerspubliek mee in allerlei belevingen. Daarbij schroomt hij niet om delen van zijn ziel bloot te leggen. Het lijfelijk boekwerk "Vastenavend in Woord en Beeld", op A3 formaat met harde kaft, toont de liefde voor de Bergse carnaval, of wel Vastenavend genoemd. In ruim 400 pagina's neemt de Bergse schrijver ons mee, middels heel veel foto's en een aantal gedichten, in de rijke traditie en beleving die de stad Bergen op Zoom kent.

 

Sonn Franken over schrijven en de taal:

Taal is voor mij schoonheid, speelsheid en een oneindig avontuur van dansende woorden die mensen raken. De juiste rangschikking van zinnen, klanken en op elkaar afgestemde woordbeelden die emoties vangen, die de ontvanger een traan ontlokt, het gezicht tot glimlach kneedt en het hart doet zingen. 

Het is mijn uitlaatklep om mijn eigen verbazing, emoties en verzonnen wereldbeelden op papier te draperen op een dusdanige manier dat het mijn ziel heelt, me de broodnodige ontspanning biedt en mij mijn eigen toekomstdroom voor houdt.

Ja, taal is mijn penseel om tijd te doen stilstaan en mezelf en mijn lezers te vangen in een wereld die niet de onze is, voordat de waan van de dag ons weer voort haast in onze levenstrein. Aldus is voor mij taal het totaal aan wonderen van het geschreven woord.

Taal is mijn adem als schrijver, het is geworden tot vanzelfsprekendheid die mijn persoon vormt.

 

Sonn Franken

 

Sonn Franken heeft inmiddels ook al behoorlijk wat sporen achtergelaten bij schrijfwedstrijden. Voor een volledig overzicht van zijn palmares:

Voor de resultaten