Corona zorgt voor veel problemen, na het vertrek van de laatste uitbater heb ik de beslissing genomen om zelf weer in De Mortier te stappen.’

Aan het woord is Christ van Nieuwburg, de man die in 1991 deze zaak opende en ruim elf jaar zelf achter de toog stond. Christ is inmiddels zelf 79 jaartjes jong, maar is de laatste weken fanatiek bezig om zijn zaak weer helemaal spik en span te krijgen. 

De Mortier is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip in Bergen op Zoom en daarbuiten. Dochter Helma weet er alles van. Zij heeft zelf ook nog vaak achter de tapkraan gestaan en zal haar vader de komende tijd ook zeker ondersteunen. ‘Ik denk nog vaak terug aan die tijd. De dweilbandjes, de overdrukke Vastenavendperiode, maar ook de verenigingen en de feesten en partijen, het was geweldig.’ Wat haar betreft komt die oude geest terug in hun zaak. ‘Dinsdag 31 augustus gaan we al open voor verenigingen. Er hebben zich al zangkoren aangemeld en het bridge komt ook terug.’ Het is duidelijk dat het woord al rond gaat. Helma hoopt ook dat de dweilbandjes zich weer melden: ‘De Vastenavend tijd was hier altijd zo gezellig. Het was druk en iedereen wist De Mortier te vinden. Vooral de maandagavond was legendarisch. We willen graag die tijden doen herbeleven.’

 

Het pand dat in 1991 van van Hooijdonk gekocht werd en destijds helemaal verbouwd is, krijgt nu weer zijn oude glans terug. Een fraaie spiegel toont de geschiedenis van De Mortier. De familie van Nieuwburg zet er de schouders onder om het establishment weer helemaal tot leven te wekken. 

En dat is nodig ook! Met het wegvallen van de grotere zaken als wat eerder De Ster en meer recent de Bellevue, De Kroon, ’t Dobbertje, d’Honneur en dergelijke, ontstaat er een probleem voor het verenigingsleven, voor repeterende dweilbandjes en voor feesten en partijen. Het voortbestaan van een zaak als De Mortier is eenvoudigweg essentieel voor Bergen op Zoom.

 

Christ weet ons nog te melden dat het pand nu “van boven tot beneden” helemaal onderhanden genomen wordt. Zo is De Mortier weer helemaal klaar voor feesten en partijen, voor al die dweilbandjes en verenigingen. ‘Eind september, begin oktober houden we nog een mooie opening. De juiste informatie geven we nog door’, aldus Helma.

 

Wie als vereniging of al bandje alvast een plaatsje wil veroveren, of als je een feestje of partijtje plant, De Mortier is er klaar voor. Je kunt de familie van Nieuwburg contacteren via  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.