Vanaf dinsdag 14 september is de gloednieuwe expositie: ‘Gotscha Lagidse, het geheim van de smid (the iron secret keeper)’ te zien in de Schatkamers van het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Deze tentoonstelling laat de reikwijdte van zijn indrukwekkend en uniek werk zien.

Ambachtsman van formaat

Gotscha Lagidse (1965) afkomstig uit Tbilisi, de hoofdstad Georgië, staat bekend om zijn zeer hoogwaardige ambachtswerken. Zijn geschiedenisleraar wakkert in de veertienjarige Gotscha interesse voor zwaarden en harnassen aan, zijn passie. Hij bekwaamt zich in het wapensmeden en groeit uit tot een ambachtsman van formaat. Voor de nieuwe vaste tentoonstelling in het Markiezenhof (herinrichting 2021) maakte hij het zwaard en de helm van de Zeeridder.

Prins Maurits van Naussau

In 1998 geeft Gotscha, dan al gevestigd in Nederland, zijn visitekaartje af met de reconstructie van het ruiterharnas van prins Maurits voor het Legermuseum in Delft. Een complete studie gaat hieraan vooraf. Het harnas bestaat uit 177 metalen onderdelen en er zit 1900 uur werk aan. Het behoort tot één van de topstukken. Op grond van zijn bijzondere verdienste voor het behoud van het Nederlands cultureel erfgoed verwerft hij in 2005 het Nederlanderschap. Met het harnas legt het museum daarmee een link met het Beleg van Bergen op Zoom in 1622. In 2022 is het namelijk 400 jaar geleden dat de Italiaan Ambrogio Spinola met Spaansgezinde troepen een beleg sloeg om Bergen op Zoom. Na bijna drie maanden was de nadering van het leger van prins Maurits voldoende om de vijand weg te jagen en de stad te ontzetten.

Opening

De feestelijke aftrap van deze expositie vindt plaats op vrijdag 10 september in de Hofzaal van het Markiezenhof. Het programma staat in het teken van Georgische cultuur, tradities en vakmanschap. Naast de loco-burgemeester van Bergen op Zoom Patrick van der Velden zijn er ook afgevaardigden aanwezig van de Nederlandse en Belgische ambassade van Georgië. Vanwege de geldende COVID-19 maatregelen was deze opening besloten.

Open Monumentendagen

Elk jaar in het gehele (dus inclusief zaterdag) tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek, waaronder de begane grond van het Markiezenhof. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn.  De expositie ‘Gotscha Lagidse, het geheim van de smid (the iron secret keeper)’ is vanaf dinsdag 14 september te zien in de Schatkamer van het stadspaleis.

Meer informatie: www.markiezenhof.nl