Na Supersum in 2019 bleef het, gedwongen door Covid-19, stil bij Stichting De Vierschaar.

Artikel geschreven door Tineke van Loon - Fotografie door Dick Vermaas

Voor zover mogelijk gingen de voorbereidingen voor de volgende productie wel door. Nu is daar dan het langverwachte openluchtspektakel Les Misérables, naar het wereldberoemde boek van Victor Hugo, op een prachtige en historische locatie, het Ravelijn op Den Zoom.  Les Misérables gaat over de materiële en sociale ellende van het Franse volk in de 19e eeuw. Het speelt zich deels af tegen de achtergrond van de Juni-opstand in 1832 in Parijs. 

Jean Valjean, in eerste instantie veroordeeld voor het stelen van een brood, verblijft uiteindelijk 19 jaar in een strafkamp. Na zijn vrijlating besluit hij een goed mens te worden. Hij werkt zich zelfs op tot burgemeester, maar zijn verleden blijft hem achtervolgen in de persoon van politieman Javert, zijn vroegere gevangenisbewaarder. 

Victor Hugo werkte zo’n 20 jaar aan dit boek, gelukkig duurde de voorbereiding van het spektakelstuk minder lang.

Na een aarzelende generale op donderdag stond het stuk er, weliswaar gehinderd door een fikse regenbui, helemaal tijdens de première op vrijdagavond.

Er is dit keer gekozen voor een wat kleinere productie. Door de intieme setting op het Ravelijn worden bezoekers nog meer meegetrokken in de beleving van het spel. Het is een indrukwekkend spektakel, soms rauw (gevangenen die gebrandmerkt worden, armoede, opstand op de barricaden), dan weer emotioneel (een weeskind gered van allerlei ellende, dood, liefde), op het einde overwint het goede uiteraard het kwade. 

Het decor is sober, het speelveld sfeervol, de muziek spannend en het acteerwerk geloofwaardig.  

Alle voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

Verwachte voorstelling in 2023: de watersnoodramp van 1953. Speellocatie: de Waterschans.