KIDM: KUNSTWERK OVER EUROPA
Zondag, 30 September 2018, 08:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Open Monumentendagen hebben dit jaar het thema In Europa gekregen. Reden voor kunstenaars Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken om het verhaal van de naamgeefster van ons continent te verbeelden in een kunstwerk.

Tijdens Kunsten in de Monumenten is dit werk op zaterdag 8 september van 10.00 uur tot 16.00 uur te zien in de Verhalenkamer van de Bibliotheek Bergen op Zoom. Ook de rest van de maand kun je ervan genieten in de Verhalenkamer!

Europa - een reis, een verlangen, een vlucht
Hoeveel Europeanen weten waar de naam Europa van afgeleid is? Waarschijnlijk bar weinig. Tijd om daar verandering in te brengen, menen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken, Het verhaal dat de Oude Grieken er over vertelden, spreekt namelijk enorm tot de verbeelding. Zeker in deze tijden.

In de Griekse mythologie is het een beroemde vertelling: prinses Europa wordt uit het huidige Libanon meegenomen door een witte stier. Op zijn rug steekt zij de Middellandse Zee over naar Kreta, waar blijkt dat de stier niemand minder is dan de oppergod Zeus. Op Kreta bouwt Europa een nieuw leven op en geeft haar naam aan het continent, waar ze de rest van haar leven blijft. 

Was Europa de eerste vluchteling die de Middellandse Zee overstak? Vertrok zij uit vrije wil of onder dwang? Het blijken actuele vragen te zijn met de huidige Europese vluchtelingenproblematiek in het achterhoofd. Juist deze link tussen het verleden en het heden tonen Ria van der Graaf en Ward Warmoeskerken in hun kunstwerk Europa - een reis, een verlangen, een vlucht. Als basis daarvan dienen oude atlaskaarten uit de collectie van de bibliotheek, waar beide kunstenaars een atelierruimte hebben.

Openingstijden Bibliotheek Bergen op Zoom:
dinsdag 12.30 - 17.00 uur
woensdag 10.30 - 17.00 uur
donderdag 12.30 - 17.00 uur
vrijdag 12.30 - 17.00 uur
zaterdag 10.00 - 16.00 uur 

Locatie de Bibliotheek Bergen op Zoom Kortemeestraat 17 4611TK Bergen op Zoom