Herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen Van Verzet
Zondag, 05 Mei 2019, 13:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Contact www.openjoodsehuizen.nl/nl/page/4704/flyer-bergen-op-zoom

Vertellers, bezoekers en bewoners delen overal in Nederland verhalen in panden waar mensen woonden en werkten. Luister naar levensverhalen over en van Joodse plaatsgenoten van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ook verzetsverhalen kunnen aan bod komen. Iedereen is welkom om mee te praten en samen te herdenken.

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en ook in Bergen op Zoom kun je er bij zijn. De Synagoge aan de Koevoetstraat is die dag hiervoor open. Er zijn om 13.00 en 15.00 uur lezingen door Tilly Taillard-de Hes, Kleindochter van Mozes de Hes, die de laatste voorganger daar was. Om 14.30 zingt het koor Mea Dulcea Joodse liederen.

Een korte historie over de synagoge

In 1832 wordt in Bergen op Zoom de synagoge gebouwd op de plaats van twee oude woningen in Joods bezit. Honderd jaar later viert men het jubileum uitbundig met het stadsbestuur en notabelen. Tijdens de oorlogsjaren volgen de antu-Joodse maatregelen. De eerste Joden melden zich op 11 november 1942 op het station en worden een maand later in Auschwits vermoord. Een aantal Joden duikt onder en overleeft de oorlog, anderen worden opgepakt en vermoord. De synagoge wordt verkocht aan NSB'er Sijtze van der Weij. Hij gebruikt het gebouw als aardappelopslag en vernielt het interieur. Na 1945 worden in de synagoge geen diensten meer gehouden, het gebouw wordt verhuurd. Burgers houden in 1972 plannen voor sloop succesvol tegen, in 1974/1975 volgt een restauratie en in 1997/1998 een herinrichting. Nu is de synagoge een cultuurhistorisch monument en een gedenkplek voor de weggevoerde en nooit teruggekeerde Joden van Bergen op Zoom.

Ook op andere locaties gebeurt het een en ander:

  • Hotel de Draak, Grote Markt 36. Daar vinden lezingen plaats om 12.30 en om 14.30 uur. Om 13.45 uur treedt het koor Mea Dulcea daar op. Zij zingen drie Joodse liederen.
  • Bij Mannuh Barbiers aan de Steenbergsestraat 12 vinden er om 11.00 uur en om 13.00 uur lezingen plaats. In dat pand woonde tot 1953 de familie Walg. Anje van Buuren-Meinardi, zelf gids in de Synagoge,  geeft daar uitleg over de oorlogsjaren en vertelt over het onderduiken van de familie Walg.
  • Mike en Joost de Bruin, zoon en kleinzoon van Joost de Bruin, vertellen aan de Engelsestraat 16 over hun vader en grootvader die de Duitsers net op tijd ontvluchtte en naar Amerika emigreerde.
  • In de Arnoldus Asselbergsstraat 14 zijn er om 14.30 en 16.00 uur lezingen over de familie Goudstikker. Philip Soesan, een ver familielid, vertelt hun verhaal.

Om 16.00 uur is er ter afsluiting in het Oude Stadhuis de presentatie van het boek 'Het negende beleg', geschreven door Robert Catsburg. Je leest er hier meer over.

 

Locatie Synagoge Koevoetstraat Bergen op Zoom