Excursie Moretusbos
Zaterdag, 19 Oktober 2019, 14:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op de grens van België en Nederland ligt het landgoed Moretusbos, dat in opdracht van jonkheer Josephus Moretus in het midden van de 18e eeuw werd aangelegd. Op de plek van de toenmalige hoeve Steenland werd in de 16e eeuw een kasteel gebouwd. De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom organiseren vandaag een excursie. In 1810 werd dat kasteel verbouwd in Rococo-stijl. De eveneens in deze stijl gebouwde Gloriëtte was er al in 1768. 
Oude lanen, zichtlijnen, een sterbos en andere elementen die zo kenmerkend zijn voor een barok landgoed zijn aanwezig. Maar ook invloeden van de Engelse landschapsstijl en de gardeneske periode vinden we hier. De vele oude bomen trekken veel vogels aan met soorten als zwarte specht, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper.
De gids gaat vertellen wat de gevolgen zijn van de droogte van de laatste jaren. Hoe de natuur zich voorbereidt op de winter komt eveneens aan bod en er zullen vast een zeker mooie paddenstoelen te bewonderen zijn. Ook komt de geschiedenis van Ravenhof en Moretusbos komt ter sprake. Wat te denken van toponiemen als Huzarenberg, het Fort en Geldberg?
Vertrek
De wandeling begint op 19 oktober 2019 om 14.00 uur op de parkeerplaats 100m voorbij het Ravenhof aan de linkerzijde van Oudbroek 4, Stabroek.

Locatie Moretusbos Canadalaan 1 4645 HA Putte