Activiteitenoverzicht Brabantse Wal 18 t/m 27 oktober
Zaterdag, 19 Oktober 2019
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteitenoverzicht Brabantse Wal 18 t/m 27 oktober

Vrijdag 18 oktober Hoogerheide
Stichting Uit de Kunst houdt expositie met als titel: ‘Bevrijding en Vrede’. 18 oktober nog te zien in de bibliotheek van Hoogerheide en van 21 oktober tot 1 november in de centrale hal van het gemeentehuis.

Vrijdag 18 oktober Bergen op Zoom 19.00 uur
Première documentaire Dutch Bears voor genodigden. Plaats: bioscoop C-Cinema Kiek in de Pot, Burg. Van de Laarstraat 25, 4615PB Bergen op Zoom. De film duurt ongeveer 5 kwartier. Na afloop gelegenheid tot napraten. Zondag 20 oktober 2019 wordt de film om 11.30 uur opnieuw vertoond in deze bioscoop. Daar kunnen kaartjes voor worden gekocht via de website van de bioscoop.

Zaterdag 19 oktober 2019 14:00 uur Bergen op Zoom.
Wandeling door VVV in samenwerking met Brabant Remembers.  De wandeling vindt plaats in het historische centrum en neemt de bezoeker mee langs diverse monumenten en locaties. Ook het ongelooflijke verhaal van verzetsvrouw Mientje Proost komt langs net als de verhalen over de bevrijding die visueel ondersteund worden door de Bergen op Zoomse fotoclubs verzameld in FOBOZ, die foto’s hebben opgehangen door de hele stad. Vooraf aanmelden bij VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 6, 4611TE Bergen Op Zoom. Kosten: € 12.50 incl. koffie/thee en bastaert bij Hotel de Draak.

Zaterdag 19 oktober Woensdrecht
Wandeltochten met diverse afstanden – Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht. Vanuit elke dorpskern van de gemeente Woensdrecht wordt een wandeling georganiseerd. Deze kunnen ook gecombineerd worden, waardoor er wandelingen mogelijk zijn van 7 tot 42 kilometer. Startmogelijkheden tussen 09.00-14.00 uur vanaf MFC Kloosterhof (Hoogerheide), MFC De Kloek (Huijbergen), MFC De Drieschaar (vanaf 8.00u - Ossendrecht), MFC De Biezen (Putte) en ’t Blickvelt (Woensdrecht). Deelname €3,- per persoon (kinderen gratis). Info bij dhr. Meerman 06 - 31 54 72 52 www.dewandelendekrabben.nl 

Zaterdag 19 oktober Woensdrecht
Battlefieldtour "Slag om Woensdrecht"  Rondrit in het teken van de bevrijding van de Zuidwesthoek en Bergen op Zoom. Georganiseerd door Reisclub De Brabantse Wal.

Zaterdag 19 oktober Bergen op Zoom
Opening 15.30 uur Opening expositie ‘Slag om de Schelde’ in het Markiezenhof te Bergen op Zoom. De Stichting Bevrijding Brabantse Wal organiseert in samenwerking met het Markiezenhof een expositie over de Slag om de Schelde. Aan dit project wordt door meerdere partijen een bijdrage geleverd, te weten regionale verzamelaars, Stichting Veteranen & Kunst en het West-Brabants Archief. De expo met oorlogsvoorwerpen en -verhalen is te zien in Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. De algehele opening zal plaatsvinden in het Markiezenhof door de directeur van het Veteraneninstituut, kolonel Ludy de Vos. In de Tuinzaal is een expo van de Stichting Veteranen & Kunst. De expositie is vervolgens ook te bezichtigen in de bibliotheken van Hoogerheide, Steenbergen en Woensdrecht. Dit loopt door tot juni 2020.

Zondag 20 oktober Huijbergen
Tentoonstelling door Heemkundekring De Wilhelmiet. Locatie: voormalig gemeentehuis, Canadaplein Huijbergen. Toegang is gratis. Ook op zondag 27 oktober is de tentoonstelling daar te zien.

Dinsdag 22 oktober Bergen op Zoom
Lezing Bevrijdingskinderen; vader onbekend
De lezing vindt plaats in het Westbrabants Archief te Bergen op Zoom, Hofstraat 2b, in de kelder van het Koetshuis bij het Markiezenhof Bergen op Zoom De zaal gaat open om 13:45 uur
Plusminus 15:00 uur is er een pauze met een gratis kopje koffie

Woensdag 23 oktober Hoogerheide
Onthulling silhouetten en informatiebord. Rotonde Scheldeweg / Raadhuisstraat / Nieuweweg.
Op deze rotonde worden silhouetten van Canadese militairen onthuld alsook een informatie bord over ‘de verwoeste hoek’.  

Vrijdag 25 oktober Bergen op Zoom
Scholenprogramma met jongeren defilé
Met de leerlingen uit de groepen (7)/ 8 van het basis onderwijs en leerlingen uit het voortgezet onderwijs wordt stilgestaan bij de bevrijding door de Canadezen en Engelsen. Tussen 09.30 en 10.00 uur wordt verzameld op het Korenbeursplein in Bergen op Zoom.  Daarna wordt de stoet geformeerd in de Van de Rijtstraat. Om 10.00 uur trekken de jongeren met voorop tamboers van Odiles Rapid samen met militaire historische voertuigen, muziek en gasten in een defilé via de Wouwsestraat en Zuivelstraat naar de Grote Markt.
 Daar worden ze toegesproken door de wethouder van onderwijs en een van de gasten. Tussendoor wordt het lied VRIJ gezongen. Het defilé wordt afgesloten met volksliederen van Canada en Nederland, begeleid door het Seniorenorkest ‘Young 4 Ever’ van het CKB. Daarna  gaan de leerlingen naar de Thaliatuin, voor een Meet & Eat met Canadese militairen. De leerlingen van het voortgezet onderwijs gaan middags naar de Waterschans voor een uiteenzetting over Supersum.

Vrijdag 25 oktober Bergen op Zoom
Concert Koninklijke Luchtmacht
Vrijdagavond om 20.00 uur geeft het orkest van de Koninklijke Luchtmacht een concert in Stadsschouwburg De Maagd. De organisatie is zoals vorig jaar in handen van de Lionsclub Scaldis in Bergen op Zoom in samenwerking met het Veteranen Ontmoetings Centrum V.O.C. Kaarten te bestellen op: www.demaagd.nl

Zaterdag 26 oktober Bergen op Zoom
Herdenkingen ivm 75 jaar bevrijding Bergen op Zoom. Om 09.30 uur is de herdenkingsceremonie op het Britse ereveld aan de Ruytershoveweg. Daarna wordt de herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan het Asselbergsplantsoen gehouden en direct daarna is er de gebruikelijke herdenkingsceremonie in de Thaliatuin, achter de St. Gertrudiskerk. Na afloop koffie/thee in de foyer van Stadsschouwburg De Maagd.

Zaterdag 26 oktober Ossendrecht
Het Oorlogsmuseum aan de Putseweg 60, in Ossendrecht (in het voormalige Katholiek Militair Tehuis van de Kon. Wilhelmina kazerne) is deze dag geopend. Bezoekers kunnen vanaf de parkeerplaats worden vervoerd met een historisch legervoertuig. Er worden daarnaast nog extra activiteiten georganiseerd. Zie ook: www.oorlogsmuseumossendrecht.nl

Zaterdag 26 oktober Bergen op Zoom, Woensdrecht, Steenbergen
Toertocht met oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. 
Programma: 10.30 uur: start bevrijdingstoertocht bij Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom.
Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen tegen 150 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel.
13.00 uur - 14.00 uur Janno den Engelsman bespeelt het carillon van de Peperbus
13.30 uur - 14.30 uur Optreden Reünie Orkest Artillerie op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Dit orkest, dat bestaat uit oud-dienstplichtigen, defileert later op de middag mee.
15.00 uur Freedom of the City parade op de Grote Markt van Bergen op Zoom

Zaterdag 26 oktober Bergen op Zoom
Defilé.  Alle voertuigen die aan de toertocht hebben meegedaan verzamelen in Bergen op Zoom op de Gedempte Haven, om vandaar uit vanaf 15.30 uur deel te nemen aan het militaire defilé in Bergen op Zoom.
Kerkklokken luiden om 15.30 uur de start van het defilé in. Het defilé trekt door de binnenstad naar de de Grote Markt waar daar wordt afgenomen door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer. De CDS wordt door de commandant van de vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra geëscorteerd. Bij aankomst op de Zuidoostsingel wordt het defilé ontbonden. Er is ook een luchtdefilé.  

Zaterdag 26 oktober Bergen op Zoom
Taptoe. Aanvang 19.00 uur op de Grote Markt. De Taptoe Bergen op Zoom is een muzikaal spektakel dat regionale en landelijke topkorpsen naar de historische binnenstad haalt. Vanaf 2015 wordt deze Taptoe tweejaarlijks georganiseerd. Aan de taptoe doen (militaire) muziekkorpsen mee, waaronder de band uit Canada, die de middag daarvoor ook hebben meegedaan aan het defilé door de binnenstad. Rondom de Grote Markt zijn tribunes opgebouwd. Kaartverkoop via de VVV.

Zaterdag 26 oktober Hoogerheide
Herdenkingsdienst. Om 19.00 uur wordt er een herdenkingsdienst gehouden in de Katholieke Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Hoogerheide.

Zaterdag 26 oktober Bergen op Zoom
Dubble Dutch liberation party concert
De bevrijdingsfeestavond begint om 21.00 uur en vindt plaats in Zaal den Enghel in Bergen op Zoom. De avond staat volledig in het teken van de Bevrijding en via het programma van de avond en de aankleding van de zaal wordt een verbinding gelegd met de dagen van kort na de Bevrijding in 1944.  Wachtpost 13 Big Band en the Maple Leaf Babes spelen muziek uit de jaren 40/50 die in Nederland te horen was, daarna neemt de Valley Sound Big Band het over en brengt muziek die in 40/50 mee werd gebracht door de bevrijders. Mede met ondersteuning van zangers en zangeressen.  De toegang is voor iedereen en gratis. Liefst gekleed in jaren 40/50 kleding.

Zondag 27 oktober Bergen op Zoom
Oecumenische herdenkingsdienst in de St. Gertrudiskerk. Aanvang 09.00 uur. Voorgangers zijn pastoor Paul Verbeek en dominee Willem Vermeulen. Het koor H.M.R. o.l.v. Koert Damveld luistert de viering op.

Zondag 27 oktober Bergen op Zoom
Memorial Day of Canada in the Netherlands
Herdenkingsplechtigheid op de Canadese begraafplaats.  Aanvang 11.00 uur. De herdenking wordt bijgewoond door H.K.H. Prinses Margriet en haar echtgenoot Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven.   

Zondag 27 oktober Bergen op Zoom
Concert door Hét Concertkoor in de St.Gertrudiskerk. Aanvang 15.30 u. In dit herdenkingsconcert: ‘Annelies’ (Anne Frank) en het ‘Requiem’  beide van James Withbourn in grote koor en concertbezetting. De Engelse componist is zelf bij dit concert aanwezig. Kerk open 14.15 u. Een kaartje (gereserveerde plaats) kost 37.50 voor rang 1 en € 27.50 voor rang 2. (vrije plaatsen). Bestellen kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via de website www.hetconcertkoor.nl of direct bij leden van het koor.

Zondag 27 oktober Bergen op Zoom
Vesperzang in de Ontmoetingskerk, Bolwerk-Zuid 134, Bergen op Zoom.  Het programma begint om 16.30 uur
De vesper heeft als titel ‘Zing van bevrijding’. Medewerking door het projectkoor “Rond de Brabantse Wal” onder leiding van Annemiek Vogels en een aantal jeugdige medewerkers.
Voorganger is ds. Willem Vermeulen, organist is Edu de Goffau. De toegang is gratis.

Zondag 27 oktober Bergen op Zoom
Slotuitvoering Supersum. Stichting De Vierschaar brengt deze avond haar laatste voorstelling van spektakelstuk SUPERSUM. Kaartverkoop en extra informatie op www.vierschaar.nl

 

Op dit moment doorlopende activiteiten in het kader van de Bevrijding:

  • Openluchtspektakel SUPERSUM. De gerestaureerde Waterschans in Bergen op Zoom vormt het unieke decor voor dit spektakelstuk.
    De voorstellingen vinden nog plaats op 18, 19 , 20, 22, 23, 24, 25 en 27 oktober 2019.
  • Herinneringswand Hoogerheide
  • Expositie bibliotheek /gemeentehuis Hoogerheide
  • Dilemmadoolhof Bergen op Zoom
  • Fotowandelroute door FOBOZ i.s.m. SBM Bergen op Zoom
  • Wandelroute met app langs oorlogsrelicten Brabantse Wal
Locatie zie omschrijving bij evenementen