Expositie 75 jaar bevrijding Brabantse Wal
Maandag, 21 Oktober 2019, 11:00 - 17:00
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In samenwerking met Stichting Bevrijding Brabantse Wal, verzamelaars uit de regio, De Bibliotheek, het West-Brabants Archief en het Bevrijdingsmuseum Zeeland organiseert het Markiezenhof deze expositie over 75 jaar bevrijding Brabantse Wal. 

Met allerlei objecten en verhalen komt de geschiedenis tot leven op verschillende locaties.

Na vier jaar bezetting door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog landden op 6 juni 1944 de geallieerden in Normandie. Hiermee begon de bevrijding van Europa. Op de Brabantse Wal werden de gemeenten in oktober en begin november dat jaar door de Canadezen bevrijd. De hevige gevechten die hiermee gepaard gingen waren onderdeel van de Slag om de Schelde in West-Brabant en Zeeland.

In De Bibliotheek (Bergen op Zoom, Hoogerheide, Steenbergen) staan de verhalen achter de objecten centraal tijdens deze tentoonstelling. Ook gebruiken ze verhalen die zijn opgehaald door het project Crossroads van Visit Brabant en Erfgoed Brabant en de Liberation Route.

Daarnaast wordt samengewerkt met de Stichting VeteranenKunst die diverse kunstvoorwerpen voor de tentoonstelling beschikbaar stelt. Deze veteranenkunst zie je in de Tuinzaal van het Markiezenhof

Locatie Markiezenhof Steenbergsestraat 8 Bergen op Zoom