Bevrijdingstoertocht en defilé
Zaterdag, 26 Oktober 2019, 11:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De bevrijdingstoertocht vertrekt vanaf het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan 80 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel.


Programma
10.30 uur: start bevrijdingstoertocht bij Bevrijdingsmuseum Nieuwdorp 
13.00-14.00 uur: Janno den Engelsman bespeelt het carillon van de Peperbus 
14:00 uur: Optreden Reünie Orkest Artillerie op het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom 
15.00 uur: Freedom of the City parade op de Grote Markt van Bergen op Zoom 
15.30 uur: Start defilé vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom
 
De bevrijdingstoertocht vertrekt om 10.30 uur vanaf het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan 80 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. Aangekomen in Bergen op Zoom stelt een aantal van deze voertuigen zich rond 13.00 uur op in de Canadalaan. Daar zijn de voeruigen voor het publiek te bezichtigen. Deze straat is van historische betekenis voor de bevrijding van Bergen op Zoom. Vanaf de Canadalaan vertrekken de voertuigen naar de startlocatie van het Bevrijdingsdefilé. 
 
Tussen 13.00 en 14.00 uur bespeelt Janno den Engelsman het carillon van de Peperbus, de kerktoren van de St. Gertrudiskerk. Hij brengt het Canadese volkslied ten gehore, het Merck toch hoe Sterck en bekende liedjes uit de oorlog en van de bevrijding. Op zijn repertoire staan o.a. Happy days, Trees heeft een Canadees, We´ll meet again, Canadese songs en muziek van Frank Sinatra en Glenn Miller. 

Tussen 14.00 en 15.00 uur treedt het Reünie Orkest Artillerie op bij het Gouvernementsplein in Bergen op Zoom. Dit orkest, dat bestaat uit oud-dienstplichtigen en defileert later op de middag mee. 
 
Om 15.00 uur en voor aanvang van het defilé, vindt voor het Stadhuis aan de Grote Markt van Bergen op Zoom de zogenaamde Freedom of the City Parade plaats. Deze zeer bijzondere ceremonie, die in Nederland voor zover bekend niet eerder of slechts een enkele keer eerder plaatsvond, wordt uitgevoerd door eenheden van de Canadese krijgsmacht. Tijdens deze ceremonie, waaraan een militair protocol is verbonden, vraagt de commandant van de eenheden de stad te mogen betreden, om haar te bevrijden. 

Het defilé zelf start om 15.30 uur vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom. Men volgt daarbij de route: Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat en Fortuinstraat naar de Grote Markt. Daar wordt het defilé afgenomen. Via de Zuivelstraat, Wouwsestraat en Stationsstraat wordt het parcours voortgezet en daarna ontbonden. Voertuigen gaan dan naar het Groot Arsenaal, waar voor publiek gelegenheid is om ze nog nader te bekijken. Lopende deelnemers verzamelen na afloop op Plein 13. 

Naast onderdelen van de Nederlandse en Canadese krijgsmachten nemen aan het defilé veteranen, (militaire) muziekgezelschappen en andere groepen deel. De deelnemers kennen een duidelijke verbinding met de Tweede Wereldoorlog en leven in vrede en vrijheid. Het totaal aantal deelnemers bedraagt ongeveer 700.

Locatie Centrum Bergen op Zoom Grote Markt 2 4611NR Bergen op Zoom