Defilé 75 Jaar Bevrijding Bergen op Zoom
Zaterdag, 26 Oktober 2019, 15:30
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nadat de toertocht met oude militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog haar plaats heeft ingenomen op de Gedempte Haven, start deze dag vanaf die plaats om 15.30 uur het defilé, dat de volgende route volgt: Rijkebuurtstraat, Westersingel, Steenbergsestraat, Fortuinstraat, Grote Markt, Zuivelstraat, Wouwsestraat, Stationsstraat, Stationsplein tot aan de Zuidoostsingel, waar het wordt ontbonden.

Met gepaste trots kunnen we melden dat het defilé op de Grote Markt wordt afgenomen door de Commandant der Strijdkrachten, luitenant-admiraal Rob Bauer in zijn rol als parade-inspecteur. De CDS wordt door de commandant van de vliegbasis Woensdrecht, kolonel Ben Kamstra als paradecommandant geëscorteerd. 

Aan de kop van het defilé is een ereplaats gegund aan onze bevrijders van het Lincoln & Welland en South Alberta Regiment (veteranen en operationeel) inclusief band, gevolgd door drie detachementen veteranen van de Brabantse Wal en Zeeland. Daarna volgen detachementen van alle krijgsmachtdelen: Marine, Luchtmacht (KMSL), Landmacht (Garderegiment Fuseliers Prinses Irene) en nationale reserve onder gemotoriseerde begeleiding van de Marechaussee.

De operationele troepen worden gevolgd door de militairen van de toekomst uit de VeVa opleiding. De brandweer heeft haar deelname ook toegezegd.

Dan volgt een civiel deel met o.a. de Wandelende Krabben die ook de Mallardmars in Zeeland hebben gelopen en spelers van de Vierschaar die de bevrijding van de bevolking van Bergen op Zoom uitbeelden. Tussen de detachementen is er veel muziek, zoals het Fanfarekorps Nationale Reserve, de band van het Lincoln & Welland Regiment, the Royal Band of Scotland (pipers & drums), het Reünie Orkest Artillerie (allen militair), de Band of Liberation, Interscaldis (pipers & drums), Odiles Rapid, Wachtpost 13 XXL en Harmonie Oranje Nassau.

Het defilé wordt voorafgegaan door een bijzondere militaire ceremonie (Freedom of the City Parade) door de Canadezen op de Grote Markt om 15.00 uur en aansluitend een luchtdefilé. Het defilé wordt afgesloten door 70 tot 90 militaire voertuigen waaronder twee Sherman tanks.

Mensen die dit spektakel, dat het defilé van 2014 qua deelnemers en omvang ruimschoots overtreft, vanaf een tribune willen bijwonen kunnen gebruik maken van een van de tribunes die langs het parcours worden opgesteld. Eén tribune komt op de Westersingel bij de Gevangenpoort te staan, andere op de Grote Markt.

Kaarten daarvoor zijn voor 10 euro per stuk verkrijgbaar bij de VVV en bij de Cultuurbalie, Steenbergsestraat 6, Bergen op Zoom.

Locatie zie beschrijving
Toegangsprijs:
voor tribune: €10.00