Herfst op De Hertgang
Zondag, 04 Oktober 2020, 11:00 - 17:00
door Anoniem
Contact Christine van der Hucht, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op Landgoed De Hertgang is duidelijk te zien dat de zomer voorbij is en de herfst zich aan aankondigt. Paddenstoelen komen weer tevoorschijn, en vruchten en zaden vallen op de grond: voedsel voor eekhoorns en andere dieren die hun wintervoorraad gaan aanleggen. Bomen en struiken laten prachtige herfstkleuren zien, zoals de Nyssa sylvatica, de zwarte tupeloboom, afkomstig het oosten van de Verenigde Staten waar hij in moerasbossen groeit. Daar kan hij 20 meter hoog, en onder gunstige omstandigheden wel 1000 jaar oud worden. De boom is vernoemd naar de waternimf Nyssa en heeft zijn niet-Latijnse naam te danken aan de eetbare en smakelijke vruchten van de black tupelo, zoals de Moscogee-indianen deze boom noemen. De herfstkleur is werkelijk fantastisch en loopt van oranjerood tot heel diep donkerrood. 
Een struik die nu prachtig bloeit, is de Caryopteris. De Duitsers noemen ‘m Bartblume (baardbloem) en de Engelsen gebruiken de naam bluebeard. De verwijzing naar baarden komt doordat de kroon gefranjerd (baardvormig) is. Bij ons wordt de vertaling van de Engelse naam gebruikt: blauwbaard.
Uiteraard is er nog meer te zien: de vruchten van de Lycesteria (grootmoeders oorbellen, fazantenbes), de Euonymus (kardinaalsmuts), de Magnolia Grandiflora (grootbloemige magnolia) en die van de Davidia involucrata (zakdoekjesboom).
Lijkt het u wat om langs te komen? Laat u dan niet afschrikken door een eventueel slechte weersverwachting: er zijn voldoende ‘leen-paraplu’s’ aanwezig! En na afloop van uw wandeling kunt in het bezoekerscentrum genieten van een kopje koffie of thee, al dan niet met wat lekkers erbij.

Zondag 4 oktober kunt u zonder afspraak terecht op De Hertgang tussen 11.00 en 17.00 uur (toegang € 4,50 p.p.). Meld u bij het bezoekerscentrum. 
Voor deelname aan de rondleiding om 14.00 uur (bij de prijs inbegrepen), graag vooraf inschrijven vanwege de beperkte groepsgrootte via 0164-683801 of hertgang@planet. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding, gratis toegang. U vindt ‘t Landgoed aan de Klaverblokken 18 in Halsteren.

Komt u liever op een andere dag of wilt u met een groep of gezelschap komen, bel of mail dan even om een afspraak te maken. Kijk voor alle mogelijkheden op www.dehertgang.nl.

 

Locatie Klaverblokken 18, Halsteren