Benieuwd wat de 2e week vakantie brengt

Zaterdag 31 juli belooft in de middag weer een droge periode. Dus stap ik om een uur of twee in de middag nog even op de motor. Als ik richting Korteven rij om te tanken, wordt de lucht voor me donkerder en donkerder. Het belooft heel slecht weer. Richting Zeeland meen ik opklaringen te bespeuren. Na getankt te hebben, zie ik dat de zware buien over Hoogerheide weggedreven zijn. Het is nog wel bewolkt maar een zonnetje piekt regelmatig door de wolkengaten. Het wordt een rondje Yerseke, Wemeldinge, Zierikzee en weer aan op Bruinisse. Net hier voor duik ik even de ventweg op om mijn Indian voor de bekende straaljager te parkeren. Ik vind dit altijd een leuk plekje om even halt te houden.

Dan is het tijd om richting huis te koersen.

Zondag 1 augustus besluiten Henk en ik richting De Zeester te rijden voor een hapje voedsel. De sliptongetjes gaan er as de sakkerju in, echt heerlijk. Buiten heb je weer die heerlijke donkere luchten boven het water; effe vastleggen dus.

Richting vijven in de middag is het droog, dus besluit ik snel naar Grand Café De Grote Slok te gaan. Het is hier altijd gezellig. Dus weer een leuk borreluurtje beleefd 😉

Maandag 2 augustus besluit ik al vroeg mijn Nissan Cube naar mijn garage Wierikx te brengen. Het geconstateerde mankement van een kapot wiellager moet gerepareerd worden. De werkplaats staat wel volgeboekt tot en met begin september, maar men heeft toegezegd om te proberen op dinsdag of woensdag een gaatje te vinden. Laten we hopen.

Henk pikt me op om me thuis te brengen en onderwijl bedenk ik dat een ritje met de motor wel gepast is nu we als broeders op vakantie niks met de auto kunnen ondernemen. Terwijl ik op pad ga, trekken zich weer donkere wolken samen. Dat belooft wat. Was het wel een verstandig idee om met de motor op pad te gaan?

Ik had het plan opgevat om richting Rotterdam te rijden. Bij Dordrecht vallen de eerste druppels al. Echter, het blijft bij druppels, niet eens genoeg om nat te worden.

Ik kies afslag Feijenoord en al snel passeer ik De Kuip. Ik besluit naar de Kop van Zuid te rijden. Mooie spectaculaire luchten, water en schepen op de achtergrond, dat worden weer mooie plaatjes.

Even wil ik nog wat oude haventjes bezoeken, maar de drukte richting centrum vanwege wegwerkzaamheden, dwingen me naar de snelweg richting Dordrecht. Na nog een mooie pitstop is dat de koers die ik kies; huiswaarts. Iets voor Bergen op Zoom word ik overvallen door de eerste druppels van een dreigende bui. Ook hier weer loos alarm. Achteraf een leuke middag die me mooie plaatjes opgeleverd heeft.

 

Het is dinsdag 3 augustus en ik krijg al om 10:00 uur een telefoontje. Het is garagebedrijf Wierikx, of moet ik zeggen Louwman Bergen op Zoom zoals het tegenwoordig heet? Nee, ik blijf Wierikx zeggen, immers dit is het garagebedrijf waar mijn vader al in 1980 zijn eerste Toyota kocht: een rode Toyota Corolla. 

Wat geweldig, mijn auto is al gerepareerd, het kapotte wiellager is vervangen door een nieuw exemplaar. ‘Sja, aangezien het jullie vakantie is, zijn we er maar gelijk aan begonnen.’ Wat een service noem ik dat. Enfin, Henk gebeld om mij naar Wierikx te brengen. En gelijk maar besloten om een rondje te doen, het is immers best goed weer en het zonnetje laat zich al zien.

 

Eenmaal Henk en mijn fotocamera opgepikt te hebben, besluiten we richting Brielle te rijden. We koersen over de snelweg richting Willemstad, om dan lekker binnendoor te rijden. Over de paralelbrug de sluizen overgestoken, waarna we even naast de sluis langs rijden om wat bootjes te bekijken, onder andere een grote tweemaster. 

Vervolgens gaan we over allerlei dijkjes richting Nieuw-Beijerland. Daar steken we met het pontje over naar Spijkenisse om vervolgens naar Brielle te rijden. 

Wat een heerlijk oud vestingstadjes met veel kanaaltjes in het centrum. Overal liggen bootjes aangelegd en de terrasjes zitten goed vol. 

Brielle, of wel Den Briel, kent maar liefst ruim 400 monumenten en dat is te zien. We zien huizen daterend uit 1655, 1607 en zelfs 1605. Prachtige gevelsteentjes tonen ons de historie van al die panden.  Het is een van de beter bewaarde vestingsteden van Nederland. Het is dan ook beslist geen straf om op een terrasje neer te strijken of door het centrum te lopen en die oude straatjes te bewonderen.

Na de nodige foto’s geschoten te hebben, stappen we weer in de auto en gaan we verder. We besluiten binnendoor richting Renesse te rijden, natuurlijk rijden we over de dijk langs het Noordzeestrand. Vervolgens kiezen we Zierikzee en gaan zo via Bruinisse over de Philipsdam richting Tholen. We hebben immers honger en we sluiten de dag dan ook af met een bezoek aan De Zeester. Ik kies voor de mosselen en Henk kiest voor Fish & Chips. 

Het was een aangename dag.

 

Woensdag 4 augustus is een rustige dag. Effe naar mijn zus Lia om de was op te halen/weg te brengen en effe een uurke visite. Daarna is het tijd om boodschappen te doen en de auto vol te tanken. Voor donderdag staat er immers een ritje op stapel waar ook onze broer Nico bij is. We hebben er zin in.

 

Op Donderdag 5 augustus sta ik al om tien voor acht in de ochtend bij Henk. We pikken Nico vervolgens op en rijden richting Noorden. Den Helder staat op het programma. Het is een ritje van zo’n 220 kilometer en dus kiezen we de snelweg. Iets achter Alkmaar duiken we de B-weg op, die ons langs fraaie bruggetjes, langs een grote vaart en pittoreske dorpjes naar Den Helder voert. Niet veel later staan we stil aan een groot kanaal.

Hier liggen al tal van oude schepen aangemeerd. Oude zeilschepen, sleepboten en zelfs een lichtschip. We kijken onze ogen uit, wat een prachtige representatie van ons maritieme verleden. Dit kanaal is trouwens al een deel van het Maritiem museum, dat even om de hoek ligt. We struinen wat af deze dag, iets dat absoluut geen straf is. Niek en Henk besluiten nog het museum zelf in te gaan. Ik blijf wel buiten waar ook genoeg te zien is. Later blijkt dat het maar goed is dat ik niet meeging…. De entree tot de onderzeeboot is zo smal, dat ik er nooit in gekund had. Ook de gangen en de vertrekken zijn erg smal en klein. Kun je nagaan dat de bemanning hier maanden vertoefde?  Ik moet er niet aan denken.

 

Het is een erg fijne dag geworden, die wordt afgesloten met een heerlijke maaltijd bij Boove en Beneeje te Hoogerheide. Daar heffen we het glas op wederom een geslaagde dag.

Vrijdag 6 augustus is een rustige dag waar we niet zoveel doen. Op het eind van de middag wandel ik richting Café De Saeck. Ik neem een boek Dossier Europa mee, want een lezer die reeds Dossier Doel gelezen had, wilde ook het vervolg lezen. Weer een blije lezer dus 😉

Het wordt een gezellige avond met vrienden. Zo kom je een vakantie wel door, het is een fijne afsluiting van de 2e week vakantie.