Mijn vader heeft in het verleden motor gereden. 

Al van jongst af aan kreeg ik dan ook verhalen te horen over oude motoren die mijn vader gereden had: Zündapps, BMW's, DKW, Norton, BSA, Matchless en andere exotische merken. Mijn ome Henk had nog een oude motor uit de jaren '50 in de schuur staan. Die had hij aan mij beloofd als ik oud genoeg was. Mijn zus kreeg verkering met een motorrijder; Jan Gorissen. Die zat nog bij de motorploeg van Rinie Broeders. Rini Broeders woonde aan de Kruislandse dijk en was een echte racer. Hij had een hele schare fans verzameld, die een motorgroep vormde. Opvallend was het deel dat van Dinteloord kwam, die allen op Harley Davidsons reden. En het gedeelte dat uit Steenbergen kwam, die reden allemaal op Japanse motoren, zo ook mijn zwager Jan.

Al sinds mijn 14e reed ik met deze club mee, als ze weer eens op zondag een tochtje maakten, of als ze naar een van de races van Rinie gingen kijken. Het was altijd weer spannend als de Prinses Irenestraat al in de ochtend gevuld werd met zo'n troep brullende motoren. Ik stapte dan trots bij mijn zwager achterop en zag mijn vriendjes stikstéénsjaloers staan kijken. Zo werd ik al als jong manneke opgenomen in de motorwereld. Het zou me nooit meer loslaten.

Eenmaal achttien geworden wilde ik absoluut mijn motorrijbewijs halen. Ik was begiftigd met het motorvirus. En dat is vandaag de dag nog steeds zo. Ik geniet van elk ritje. Soms rij ik in mijn eentje, andere keren weer met mijn broer Sjef Franken, of mijn motorneef Corné Franken van Ome Jan. Sinds een paar jaar hebben we ook een eigen motorgroepje: De Berregse Baaikers. We hebben zelfs een eigen patch

 

Het blijft trekken om op de motor te stappen, zeker sinds ik met een Indian Scout rij. Deze machine rijdt zo geweldig comfortabel, dat het elke keer weer een genot is om een ritje te maken. Deze zomer 2021 heb ik een deel van mijn vakantiegeld in mijn motor gestoken. Ik heb namelijk de stoute schoenen aangetrokken en ben naar Hans Griek van Speedservice Motorshop in Bergen op Zoom gestapt. Ik wilde een heel ander front voor mijn motorfiets, en de kentekenplaat aan de zijkant. Ik moet zeggen dat Hans er een perfecte job van gemaakt heeft. Dit projectje leverde een motor op waar ik nog meer verliefd op ben. Ik kan niet wachten om een volgend ritje te maken, en een volgende, en dan nog maar eentje ;-)

Motorrijden zit in mijn bloed, het is een wezenlijk onderdeel van mijn bestaan, van mijn leven. Het is een manier om helemaal te ontspannen. Het gevoel van kameraadschap als je met je mede baaikers op pad gaat, of als je ze tegenkomt, is alleen maar te begrijpen als je daadwerkelijk onderdeel uitmaakt van die bikerswereld. Het doet me nog meer genieten van mijn omgeving en de bestemming doet er eigenlijk niet meer toe, het is het rijden zelf ... het onderweg zijn, dat elke rit weer de moeite waard maakt. 

Nu ik vakantie heb en er teveel verregende dagen zijn, ben ik eens in mijn motorverleden gedoken. Ik heb al mijn tweewielers in kaart gebracht en geprobeerd wat herinneringen terug te halen. Maar dat was niet genoeg. Ik heb het hele internet afgestruind om ook eens die speciefieke modellen, qua technische specificaties, een plaatsje te geven. Zo ben ik in staat om alles meer in perspectief te zetten. Het was leuk werk en hier onder wil ik dan ook al mijn bevindingen met jullie delen. Ach, het houdt je van de straat zullen we maar zeggen.

Ik zou zeggen, geniet van het verleden: