Cars & Charity - Wie van oude auto's houdt moet hierbij zijn.

“Sonn, we gaan dit jaar weer over de vliegbasis op Woensdrecht,” vertelt Donald Beck mij enthousiast. Dat belooft dus weer een topper te worden. Ook editie 2014 van Cars & Charity staat weer in het teken van de Luchtmacht. Dit zien we doordat een deel van de route over het grondgebied van de basis leidt. Maar tevens is op de Grote Markt een vluchtsimulator van een F-16 straaljager terug te vinden. “Dit jaar is het al weer de vijfde keer dat we dit fundraising event houden als Rotaryclub Bergen op Zoom. Ik ben er trots op dat we de winnaar van de Coupe Marquis prijs van vorig jaar weer hebben weten te strikken voor deelname.” Ik kan Donald heel goed begrijpen. Ik was er het vorige jaar bij en de brandweerauto uit 1928 maakte op iedereen indruk. Toen hij voor de tender van de brandweer van de basis gezet werd kon je je geen groter contrast tussen verleden en heden voorstellen. Het moderne komt op de Grote Markt ook goed naar voren door de aanwezigheid van de nieuwste Porsche en twee snelle Ferrari’s. Wie zich op 7 september vanaf 10:00 uur op het Bergs plein waagt kan zich melden voor een fraaie rondrit met een oldtimer, een cabriolet of een sportauto. “We hebben nog meer in petto want in samenwerking met de winkeliers uit het centrum van Bergen hebben we een loterij op stapel staan met mooie prijzen die zij beschikbaar gesteld hebben. Op de site www.carsandcharity.nl kun je alle details van deze dag terug vinden.” Ook de toerrit wordt weer bijzonder. “Op veler verzoek hebben we deze editie ook een aantal vaardigheidsproeven opgenomen. Oh ja, muzikaal word je op de markt ook weer verwend door Bill Bounders Orchestra.” Aldus Donald.

Maar liefst twee goede doelen.

Cars & Charity is een fundraising event waarbij de Rotaryclub Bergen op Zoom zoveel mogelijk geld probeert in te zamelen voor het goede doel. Dit jaar zijn de twee beoogde doelen: ‘Stichting De Peetfamilie’ en ‘Stichting Waterputten in Kwasiakan’. De eerste is een vrijwilligersorganisatie die jaarlijks ’n vakantieweekend voor lichamelijk gehandicapten verzorgt. De tweede wil in een deel van Ghana voorzien van basisvoorzieningen op ’t gebied van water door het slaan van een aantal waterputten in dat gebied waar de bewoners uit kunnen putten. “We hopen de opbrengst van vorig jaar te overtreffen.”Vertelt Donald.

De combinatie van een oude deelnemer, de brandweerwagen, met de nieuwste ‘brandblusser’ van de basis te Woensdrecht leverde een bijzonder fraai plaatje op. De oude techniek, die hier wel heel frêle lijkt, steekt schril af tegen de het kolossale van de machine van de basis. Dan blijkt dat de tijd inderdaad niet heeft stil gestaan. Bij de vorige editie klikten de camera’s gretig om dit unieke plaatje vast te leggen. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Maar laten we nog even terugkijken op vorig jaar!