De band wilde een feestje - En dat werd het zaterdagavond 3 januari 2015 inderdaad zoals Herman Bierhuizen mij al beloofd had.

Herman Bierhuizen en Sasha Sonnenberg werden halverwege de avond door zanger Robin naar voren gehaald. Beiden zijn zij al 25 lid van een band die inmiddels de hele wereld bestormd heeft. Zij staan niet graag zelf in de spotlights, maar 25 jaar lid van een band als Flat Out mag een speciaal moment vernoemd worden. Het is dan ook terecht dat Robin hen naar voren trok en het publiek liet weten hoe trots de band op deze twee kanjers is.

Loek Verlaan, oud zanger van de band maakte vooraf al duidelijk:”Ik ben in de beginfase zo’n 8 tot 9 jaar bij deze band geweest en dit feestje mocht ik gewoon niet missen.” Hij was behoorlijk beroerd van de griep maar dat was aan zijn performance niet te merken. Vanaf het begin zette hij direct het tempo er in en het publiek smulde. 

Als je deze band zo op het podium ziet staan ben je al onder de indruk; het ziet er compleet uit. Dat bewijzen ze nu al 25 jaar. Flat Out heeft al tot in Dubai, Afrika en Jordanië gespeeld, om nog maar over een aantal Europese landen te zwijgen. Maar altijd komen ze graag terug in het Bergse, of zoals Maurice Teloussa de bassist het verwoordt:”De Stoelemat is echt de kers op de taart want hier voel je echt de waardering van de fans, ongekend.” 

Ze zijn hartstikke, maar dan ook compleet gestoord: de blazers van Flat Out! Tijdens de optredens zie je ze overal over het toneel uitwaaieren. Er worden heuse toneelstukjes opgevoerd maar pas op, het zijn bijzondere rasartiesten. De partijen die zij blazen maken een band als Flat Out wie ze zijn, een band die flexibel genoeg is om elk genre aan te pakken en een band die kwalitatief op een zeldzaam niveau staat. Dit is niet zo maar een coverband, en dat is zeker ook dankzij de bijdrage van de blazerssectie. 

Er stond me daar een rij diva’s op het podium. Van links naar rechts Monique de Bruijn, Sascha Sonnenberg en Debbie Zimmerman. En dan was daar ook nog de huidige leadsinger van Flat Out Kdiva Tribou. Met deze vier dames werden een stel medleys ingezet die stonden als een huis, het publiek reageerde dan ook direct en ging helemaal uit de plaat. De Stoelemat deinde van links naar rechts en de familie Nuijten zal wel een dakdekker moeten bestellen want het dak ging er af op zaterdag 3 januari. 

Momenteel speelt hij toetsen in ‘die andere Bergse band’ die toevallig aanstaande vrijdag hun 15-jarig jubileum viert in Gebouw T. Marijn van de Branden speelde in de beginjaren toetsen bij Flat Out. Dat liet hij nu graag aan zijn opvolger over maar hij ontkwam er niet aan om met verve zijn inmiddels beruchte en stéénbekende act ‘Whole lotta Rosie’ te vertolken. Als geen ander kruipt hij in de huid van de zanger van AC/DC waarbij één van de blazers werd getransformeerd tot de wereldbekende gitarist. Rockende hulde voor deze act! 

Flat Out heeft altijd al één enorm pluspunt gehad; de vocals waren altijd al bijzonder sterk vertegenwoordigd. William Kersten, Robin Van Beek, Louk Verlaan, Monique de Bruin, Debby Zimmerman, Sasha Sonnenberg, Kdiva Tribou maar ook een Willemijn Verkaik, (wereld bekend als musical ster) die helaas niet aanwezig kon zijn, zijn natuurlijk namen die klinken als een klok en die overal hun sporen al verdiend hebben en nog steeds doen. Dat maakt dat de band altijd al een sterke frontgroep heeft gehad. 

Behalve goede stemmen is ook de stage performance prima in orde, het staat altijd weer als een huis in welke bezetting de band ook wenst te spelen. Natuurlijk is het ook gemakkelijk als je kanjers als Herman Bierhuizen op drums, Maurice Teloussa op bas, Maxim Slock op gitaar en Hajo Sanders op toetsen als begeleiding hebt en als de blazers Arjen de Groot op trompet, Renée Lecki op trombone en Andre Frank op saxofoon ook hun muzikale duit in het Flat Out zakje doen. 

Ze is één van de stille krachten achter Flat Out; al sinds het begin maakt zij deel uit van deze internationale coverband. Zoals eerder gezegd wil ze niet zo graag op de voorgrond treden, haar rol is dan ook vaak die van backing vocals. Maar soms wil ze wel eens uit de ban springen door nummers ‘voor haar zelf’ te brengen. Zaterdagavond was één van die nummers: ‘Zombie’.  Het publiek zat er duidelijk op te wachten, want om me heen hoorde ik zeggen:”Dit is mijn favoriete nummer.” De klik met ‘haar’ publiek was er dan ook onmiddellijk; een kippevel moment! 

Alleen in de voorverkoop waren er al ruim 1200 kaarten verkocht en aan de kassa gingen er nog eens ruim 300 over de toonbank. Het was een topavond waar vanaf de eerste minuut de stemming er in zat. Flat Out, bedankt.

even terugkijken dan....