Het Eventum, de nieuwbouw van Stichting Facilitair Bedrijf (FB), Omroep Zuidwest en de ROC opleiding theatertechniek, zet op zaterdag 21 september van 10:00 u tot 16:00 u haar deuren open voor het grote publiek.

Het pand is de broedplaats voor onderwijs, media en cultuurondersteuners. 

 

Nadat eerder in 2014 groen licht werd gegeven voor de nieuwbouw voor het FB is in samenspraak met de gemeente Bergen op Zoom besloten om de huisvesting van de omroep en de Zoomvliet studio te combineren in één pand. Daardoor kunnen voorzieningen gezamenlijk worden gedeeld en ontstaat er samenwerking tussen de instellingen. Daarmee heeft Bergen op Zoom een uniek concept dat kan uitgroeien tot een regionale voorziening. (het ‘Hilversum’ aan de Schelde.)

We verwachten zeker dat het Eventum grote aantrekkingskracht zal hebben naar de regio omdat alle faciliteiten onder één  dak zitten. 

 

Het idee is dat er kruisbestuiving ontstaat tussen de diverse instellingen. Immers er zit veel kennis bij docenten en vrijwilligers die op natuurlijke wijze kan worden overgedragen aan de jongere generatie. Zij raken weer geïnteresseerd in andere disciplines als decorbouw. Andersom brengen jongeren innovaties met zich mee omdat zij vaak zeer bedreven zijn in digitale technieken. Daarom is het zo bijzonder dat ook het FABLAB wordt gehuisvest in het Eventum. Met lasersnijden en digitaal printen gaat een nieuwe wereld open die kan worden toegepast bij projecten. Denk daarbij bijvoorbeeld alleen al aan het printen van schaalmodellen. Nu wordt met karton en lijm nog een maquette van een decor in elkaar gezet. Straks rolt die zo uit de 3 D printer.

 

Er is inmiddels een projectenlijst waarbij de drie partners samenwerken bij evenementen. Dat geeft een belangrijke impuls aan de kwaliteit en het aanbod. Voorbeeld hiervan is Studio Pepernoot.

Studenten van de opleiding theatertechniek en media, de omroep en het FB werken samen om voor de uitzending van de streekomroep een studio in te richten met podia, licht en geluid, decors en cameraregistratie.  Uiteindelijk geniet het publiek van de uitzending op Zuidwest TV. 

 

De drie instellingen komen na vele jaren van omzwervingen en verhuizingen eindelijk thuis. De bouw van het Eventum liep weliswaar vertraging op maar nu staat er een prachtige voorziening die zeker een positieve boost gaat geven aan de omgeving. Samen met het Konterscherp ontstaat een creatieve hotspot van formaat. 

 

Het FB deel van het gebouw biedt naast opslagruimte ook goede decorbouwruimten met alle benodigde en veilige voorziening. Het is een snoepwinkel voor evenementenmaterialen en rekwisieten. Ook is er een experimenteerruimte (black box)  met een tribune waar bijvoorbeeld try-outs, workshops en experimenteel theater kunnen worden geprogrammeerd.

 

ZuidWest TV en ZuidWest FM hebben ook hun intrek genomen in het Eventum. Met het openstellen van de 2 gloednieuwe radiostudio's en de grote eigen tv studio draagt de streekomroep graag een steentje bij aan de opendag. Kondig zelf een nieuwe plaat aan op ZuidWest FM, ontmoet de presentatoren en presenteer zelf een nieuwsbericht in de ZuidWest Update studio. Speel even regisseur of kruip achter de een camera! Het kan allemaal tijdens de opendag!  Neem een kijkje in de wereld van de radio en televisie en vier met ons de start van het 50ste televisie seizoen van ZuidWest TV.

 

Heb je belangstelling voor de MBO opleiding AV-specialist en Podium- en Evenemententechniek bezoek dan de studio’s waar onder de nieuwe naam Curio (voorheen Zoomvliet Studio van ROC West-Brabant) invulling wordt geven aan het begrip “De beroepsopleider van de regio”. Maak kennis met de wereld van licht, geluid en video.  

 

De koffie staat klaar u bent van harte welkom.

 

Voor meer informatie:

Gertjan Huismans FB 06 1400 48 70

Maarten van de Boom Zuidwest 06 1005  11 20

Koen Janssen Curio  06 2466 10 02