Als je Vastenavend zegt, dan denk je niet alleen aan dweilende krabben, maar ook aan kunst.

Het lijkt wel of tijdens het Krabbenfeest alle vormen van kunst geprikkeld worden. Dweilen dossen zich uit in de meest buitenzinnige en waanzinnige kledij. De muziek spéért 'uize'òòg. Maar ook kunstenaars voelen zich geprikkeld om al die momenten en emoties "te vangen".

Zo'n kunstenaar is Hendrik Boot. Al voor de 12e of de 13e keer, hij houdt het allemaal zo niet bij, opent hij de deuren van zijn atelier en toont ons alles wat Vastenavend maar te bieden heeft. Je kunt direct zien dat Hendrik een liefhebber is van de sfeer. Je kunt hem vaak in het hart van het Krabbegat zien, vaak gewapend met zijn camera. Zo snuift hij alle momenten op, legt elke compositie vast in zijn hoofd en verwondert zich over de meest uiteenlopende kleurenschema's. Maar vooral is Hendrik gevoelig voor de sfeer.

Als je door zijn atelier loopt, dan weet je gelijk dat hier een kunstenaar pur sang aan het werk is. Het zijn niet de details, nee zeker niet. Het is het kleurgebruik en de compositie die hier om voorrang strijden. 'Maar Sonn, jij als fotograaf weet hoe dat gaat. Ook jij wilt toch een bepaald beeld vangen?' Terwijl hij dat zegt maakt hij met beide handen, tussen duim en wijsvinger een rechthoek, als wil hij een frame tonen om een bepaald beeld te vangen. Het is een teken hoe belangrijk compositie voor Hendrik is. Alles is bedacht, Elk stuk dat is opgenomen in een schilderij is bewust aanwezig en maakt een belangrijk deel uit van het totale schilderij. 'Soms hoef ik nog niet eens het hele plaatje te hebben, soms overkomt me een moment, waarbij ik in mijn hoofd al een andere compositie heb en een samenstelling vormt met andere momenten.' Hendrik grijnst de grootste glimlach, die je je maar kunt voorstellen, als hij me wijst op een dweilbandje in de Steenbergse straat. 'Die liepen daar niet eens, en ze liepen nog eens de andere kant op ook, ik heb ze gewoon in spiegelbeeld genomen.' Het vertelt het gedachtenproces van een kunstenaar die verder denkt dan wat hij op dat moment ziet. De vele vastgelegde momenten, of wel in zijn hoofd of wel op camera, dansen samen naar de compositie die hij zoekt om de beleving vast te leggen die hij wil vangen.

Daarbij is ook kleur een hele belangrijke factor. Kijk naar de werken van deze kunstenaar en je wordt meegezogen in de beleving. Dat groepje dweilen, samenklonterend in een smal straatje in het licht van een lantaarnpaal dat getemperd wordt door een miezerbuitje. Hendrik weet met zijn kleuren de Vastenavend weer te geven zoals wij hem als dweil voelen, beleven, ademen. Je moet dan ook beslist zijn werken eens gaan bewonderen.

Tijdens deze Vastenavend kun je nog terecht:

Expositie ′Geneuzel van ′Endrik', Dumontsdreef 2, 4611 RJ Bergen op Zoom. Geopend van 2 t/m 23 februari, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00 uur en zondag 9 maart (kijkdag op de kaai). 

Etalage Motour motorvakanties, Lievevrouwenstraat 23, alle dagen en nachten te zien.

Primera, Dorpsstraat 62, Halsteren en Zonneplein 2, Bergen op Zoom, maandag t/n vrijdag 9:00 tot 18:00 uur, zaterdag 9: 00 tot 17:00 uur.