Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

 

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek.

 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Henk Witjes:

 

• Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je? 

 Mijn naam is Henk Witjes. Ik ben veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs, als leraar  basisonderwijs en als directeur. Daarnaast ben ik bijna vijftig jaar actief in het theaterleven als zanger/acteur, als regisseur en als schrijver voor revues en bewerken van teksten. Heel mijn leven maak ik al gedichten en schrijf ik teksten voor liedjes en sketches voor feesten en partijen. De laatste vijf jaar ben ik naar buiten gekomen met mijn werk en laat het schrijversvirus me niet meer los.

 

• Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver? 

Buiten mijn liefde voor  het gesproken woord, dat vooral tot uiting kwam in mijn theateractiviteiten, presentaties; mijn liefde voor het geschreven woord. Ik ben een observator en wil mijn ervaringen daarbij op een fantasievolle en creatieve manier beeldend beschrijven. Het is heerlijk te spelen met woorden en zinsritmes. Ik heb daarbij een onbedwingbare drive om mijn filosofieën over het leven te delen met zo veel mogelijk mensen.  Ik probeer denkbeelden over te dragen in de hoop dat andere mensen daar iets mee kunnen. 

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels” 

Honderden gedichten heb ik geschreven die voortkomen uit verwondering. Het ervaren van de natuur, de kosmos.  Al mijn schrijfsels zijn het product van het observeren van mensen, waarbij humor een grote relativerende factor is.

Mijn twee romans gaan over idealisme, de gang van het leven, de onverbiddelijke levenslessen, het onontkoombare absurdisme in het leven, het optimisme en de zin om het leven ten volle te absorberen naast de schaduwkant van het leven in de vorm van machtsdrift, terreur en hebzucht. En hoe dicht deze twee uitersten bij elkaar liggen.

Doel is deze thematieken vlot leesbaar te houden. Volgens lezers van mijn boeken is dat gelukt.

Binnenkort op 28 maart verschijnt mijn verhalenbundel ‘Kruiend ijs.’ 

Een sprookjesboek ‘ Woutertje Wop en andere verhalen’, een derde roman ‘Het ontkende principe’ en een gedichtenbundel liggen op de plank en hoop ik binnen niet al te lange tijd uit te brengen.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom? 

Fictie, waarin humor en spanning hand in hand gaan met als basis een scherpe kijk op de maatschappij en een sterke neiging tot filosoferen. Mijn verhalenbundel ‘Kruiend ijs herbergt fantasy, absurde spanning,  lichtvoetige humor en verhalen met een lichte autobiografische achtergrond.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek? 

Koester de kwaliteit van het leven en laat je zo weinig mogelijk beïnvloeden door mensen die de nadruk leggen op economisch voordeel en materialisme. Zij gaan voor kwantiteit in plaats van kwaliteit

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op? 

Op de reacties van de mensen die mijn boeken  gelezen hebben.

Het in oprichting zijnde schrijversgilde der lage landen samen met o.a. Sonn Franken, Henk Franken, Marc Kerkhofs,  Motell Rijnen.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen? 

Mijn wens dat zo veel mogelijk mensen kennis nemen van mijn werk en ik hoop dat veel mensen  het geschrevene als een verrijking voelen. 

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen? 

Roman: De idealisten bij uitgeverij Boekenindustrie.

Roman: Tomeloze Verwarring bij uitgeverij Boekenindustrie.

Verhalenbundel: Kruiend ijs bij uitgeverij Boekenindustrie. Presentatie 28 maart om 15.00 u in Den Enghel

Alle boeken zijn te bestellen in alle erkende boekhandels in Nederland en Vlaanderen  of via Bol.com.  Ook Zaterdag 28 maart vanaf 15.00u bij de presentatie van mijn verhalenbundel in Den Enghel.

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten? 

 

Presentatie met drie gastsprekers in Den Enghel zaterdag 28 maart. Inloop vanaf 14.30 u.

Presentatie van het Schrijversgilde der lage landen tijdens het derde Bergse Cultuurfestival  op 3 oktober. Nadere informatie volgt.