Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Titia Muizelaar:

 

Vraag 1.

Ik ben Titia Muizelaar en woon  sinds september 2010  in Hoorn. Na mijn scheiding vond ik in de mediawereld snel mijn plek, werkte bij een televisie productiekantoor op de redactie en volgde in 1987 de opleiding voor regieassistente televisie bij Santbergen in Hilversum. Daarna werkte ik als freelance regieassistente voor diverse omroepen. In 1990 begon ik, samen met mijn toenmalige echtgenoot, het televisie productiebedrijf Thems-90 BV. Dat is een enerverende tijd geweest en kwam mijn talent voor schrijven van pas. Na een verhuizing van Amsterdam naar Friesland werkte ik ook als freelance verslaggeefster bij de Jouster Courant. In 2014 heb ik mij aangesloten bij de schrijfgroep “Boekschrijven “.   

 

Vraag 2.

Een schrijver schrijft verhalen. Ik probeer iedere dag te schrijven. Het is een eenzame bezigheid, maar het geeft zoveel voldoening als je schrijfsel het eind resultaat bereikt in de vorm van een boek. En dan ben je alweer bezig met een volgend manuscript. 

 

Vraag 3.

Het schrijven begint met een idee. Iets wat je belangstelling trekt door een bericht in de krant of op de televisie. Een herinnering uit het verleden. Dat is het beginpunt en daaromheen plooi je een verhaal. Ik wil mijn verhaal af laten spelen op locaties die ik ken. Niet op verzonnen dorpen, steden of landen. Af en toe gaan de personages met mij op de loop en dan krijgt het verhaal een andere wending. Meestal heb ik het eind nog niet helder en schrijf aparte fragmenten die ik later in het verhaal toevoeg. Schrijven is schrappen. Kill your darlings. De feedback van de redacteur is soms moeilijk te accepteren want het blijft wel mijn boek. Ik wil de lezer bij de eerste tien regels het verhaal intrekken. Met de deur in huis vallen, dan maak je de lezer nieuwsgierig en leest het boek uit.

 

Vraag 4.

Het genre waarin ik schrijf is Roman. In mijn verhalen komen relaties tot uiting in liefdesverhalen. Het is ook iets uit het verleden dat ik minder mooie situaties naar een goed einde wil brengen. Die vrijheid heb je als schrijver.

 

Vraag 5.

In mijn verhalen wil ik een boodschap meegeven, van vergeven in de liefde. Dat mijn personages goed moeten opletten dat ze niet benadeeld worden. Dat keuzes die in eerste instantie goed zijn, later totaal verkeerd uitpakken. Mijn verhalen kun je ook scharen onder spanning, thriller. Ik verweef meestal die zaken in een verhaal. In mijn laatste boek wil ik de lezer kennis laten maken met de verhalen achter bijzondere postzegels, en met de postzegelwereld van de jaren tachtig. De meeste mensen kennen de geschiedenis niet van de eerste postzegels die  schitterende verhalen opleveren waarvan de meeste mensen geen weet van hebben. Het is mijn bedoeling dat men anders tegen de postzegels aan gaat kijken. De zegels zijn antiek te noemen, net als schilderijen en meubels om iets te noemen. Tegenwoordig zijn het plakplaatjes en dat heeft niet mijn bekoring.

 

Vraag 6.

Ik ben op ieder boek, of verhalen die in een bundel verschijnen trots. Het is hard werken, veel research en dan is het een mooie beloning. 

 

Vraag 7.

Ik wens dat mijn derde boek mensen helpt om in een beroerde situatie de hoop niet te verliezen en strijd leveren in een goede afloop, wat die ook moge zijn.

 

Vraag 8.

Publicaties:

Mijn debuut roman “What Goes Around Comes Around” in 2016. 

Mijn tweede roman “Postzegelaffaire”  in mei 2019.

 

Uitgeverij : Godijn Publishing www.godijnpublishing.nl

Bol.com

E-book

Boekwinkels. 

Bibliotheken

 

Binnenkort heb ik een radio interview bij Hoorn Radio. zaterdag 21 maart aanstaande om 13.00 uur. Het interview over Postzegelaffaire.

 

Meer evenementen staan niet op het programma. Op Faceboek, Mijn tijdlijn staan foto’s en artikelen.