Editie 2021 van het traditionele donateurs-'pinneke' van Bouwclub Wij, geliefd bij verzamelaars en fans, hing even aan een zijden draad.

De speciale 2021-pinnekes waren al ontworpen, besteld en betaald, toen het faillissement van de leverancier bekend werd. Wég pinnekes. Wég geld. Een forse financiële strop dreigt voor de bouwclub. Een nieuwe leverancier en de webshop www.pinnekevanwij.nl  moeten soelaas bieden.

In 1999 schakelde Bouwclub Wij over van handgemaakte donateurs-kaarten naar mooie collector's items in de vorm van een bronzen pin, voorzien van een vastenavend-beeltenis. Het doel bleef hetzelfde: de clubkas vullen om een mooie groep of wagen te kunnen bouwen voor de Bergse optocht. Het Wij-pinneke werd een doorslaand succes. Je ziet de pins inmiddels op vrijwel elk dweilpak in Bergen en de eerste edities zijn gewild onder verzamelaars, die proberen hun verzameling compleet te krijgen. 

Om de fans en verzamelaars ter wille te zijn en omdat een deel van de kosten voor een bouwclub gewoon doorlopen, besloot Bouwclub Wij ook voor de komende, optochtloze editie van de Vastenavend een pin uit te brengen. En wel een bijzondere uitvoering, in beperkte oplage: een krabbeke met mondkapje en thermometer. Het pinneke werd ontworpen, besteld en betaald. En toen ging de leverancier failliet.

 Wij-voorzitter Ton Hopmans: "De aanbetaling is foetsie. Evenals de pinnekes. Dat was even slikken. We gingen niet bij de pakken neerzitten en bestelden bij een andere leverancier opnieuw. Omdat de pinnekes opnieuw gemaakt moeten worden, laat levering helaas op zich wachten tot de eerste week vóór de vastenavend. Inmiddels begonnen de donateurs en verzamelaars bij ons om het pinneke te vragen. Logisch, want normaal beginnen we rond de jaarwisseling al met uitleveren. Om hen tegemoet te komen, opende Wij de webshop www.pinnekevanwij.nl, waar de pinnekes nú al besteld kunnen worden. Ook van voorgaande jaren. Desgewenst komen de bouwers van Wij de bestelling corona-proof thuis afleveren. In Bergen en Halsteren. Dat gebeurt - door de opgelopen vertraging - dus in de week voor de Vastenavend. Net op tijd."

 De bestellingen lopen inmiddels goed, zodat er zicht is op het dempen van de financiële strop. En als het nog beter gaat lopen, hoopt Bouwclub Wij aan het bijzondere 2021-pinneke alsnog wat geld over te houden voor de clubkas en de wagen van 2022.