Speciaal voor basisscholieren en hun (groot)ouders

Driemaal is scheepsrecht, luidt het gezegde. Bij Jeugdtheater Rotonde duimen ze daarom dat het ook echt zo is. Door corona werd de nieuwe productie ‘Het Wonderbaarlijke Sprookje van Jzzlf’ al twee keer uitgesteld. Maar zaterdag 23 en zondag 24 april moet het er dan van komen: In theater Den Enghel aan de Grote Markt 19 in Bergen op Zoom. Er staan drie voostellingen geprogrammeerd: zaterdag 23-4 om 14 en 19 uur, zondag 23-4 om 14 uur. De kaarten zijn voor 9 euro nu al te koop via www.ticketkantoor.nl/events/denenghel 

‘Het Wonderbaarlijke Sprookje van Jzzlf ’ is een modern verhaal over een zoektocht naar je eigen identiteit. Geschreven in samenspraak met de Jong Volwassenengroep, door de Bergse cineast Wouter van de Watering van Bigboy Film en ook nog eens door hem geregisseerd. Zelf verdiende hij in die laatste hoedanigheid èn als acteur zijn sporen bij Rotonde.  

De cast bestaat uit zes acteurs, te weten: Alexander Wyssmann, Bob Franken, Roderik Weijenberg, Myrna Rockx, Julia Dierikx en Courtney Heeren. Begin twintigers met toneelervaring, onder meer opgedaan in spektakelstukken van De Vierschaar. “Ze spelen allemaal meerdere rollen”, aldus regisseur Van de Watering. “Die rolwisselingen vergen veel van hun acteertalent.” De spelers moeten zich inleven in andere karakters. Met snelle kledingchangementen, andere stemmen, nieuwe houdingen en gebaren.  

“Bepaald geen standaardrollen. Het haalt je als speler wel uit je comfortzone. Maar daar ligt ook de uitdaging”, aldus Bob Franken. “De moraal van het verhaal spreekt me erg aan. Het maakt niet uit wie je bent. Probeer vooral trots en gelukkig te zijn met jezelf”, vult mede-hoofdrolspeler Myrna Rockx hem aan. De grotere transformaties op het podium gaan gepaard met technische hoogstandjes. Tom Vos en Ludo Franken ondersteunen regisseur Wouter van de Watering bij het tot stand komen van de nieuwe productie.   

In dit zeer actuele sprookje doorbreken de te lieve prinses Princess (Myrna Rockx) en de saaie norse beambte Hark (Bob Franken) de sleur van hun levens. Ze vluchten naar een zogenaamd sprookjesbos. Daar ontmoeten ze vreemde snuiters, nieuwe vrienden en twee I-Dealers die hen een nieuwe identiteit aanbieden, in de hoop dat ze daardoor beter in hun vel komen te zitten. De gevolgen daarvan zijn echter niet te voorzien.  

Een aardige vondst: het stuk begint en eindigt met een opa (George Stander) die zijn kleindochter Eva (Eva Franken) voorleest over de lotgevallen van Princess en Hark. Eva (10 jaar) siert ook het filmische affiche van ‘Jzzlf’, gemaakt door haar vader, fotograaf Nick Franken.  “Wij richten ons in deze familievoorstelling met de actuele vraag: ‘Wie ben ik eigenlijk’ op leerlingen van basisscholen. Hun ouders of verzorgers, opa’s en oma’s en bijvoorbeeld leerkrachten zijn uiteraard ook welkom”, zegt Wouter van de Watering. 

Voor meer informatie: Wouter van de Watering 06-19873136

OVER ROTONDE

Rotonde werd in 2001 opgericht. Het jeugdtheatergezelschap is opgesplitst in twee takken: de junioren vanaf acht jaar en de jovo’s (de jongvolwassenen) vanaf 16 jaar. “Voor veel jongeren die toneelervaring willen opdoen is Rotonde een eerste opstap naar het theaterpodium”, aldus oud-regisseur en huidig voorzitter Thea Borremans. Zij vormt met Laurie Elseman en Jeanette Rockx het bestuur van Rotonde. 

Rotonde profileert zich als een kweekvijver voor aanstormend talent, waarin het voor andere (Bergse) toneelverenigingen goed vissen is. Veel oud-leden schitteren inmiddels in producties van volwassen theatergezelschappen als De Vierschaar, BOV, Music Company, Gezellentoneel, Phoenix, Première en Honger. Sommigen zijn nu zelfs professioneel actief op landelijk niveau. 

Voor meer info over Jeugdtheater Rotonde: www.jeugdtheaterrotonde.nl  of volg onze vlogs  op Facebook of onze updates via Twitter en Instagram.