Poortugal was de locatie waar mijn broer Henk op sollicitatiegesprek moest. Daarbij was voor mij tijd om de omgeving te bezoeken.

 

 

Het is vrijdagmiddag en Henk heeft een afspraak. Het is ons wekelijkse ritje dus rij ik hem voor en ga dan verder op pad. Poortugal is een oud dorpje tussen de Rotterdamse havens en de Oude Maas. De Hervormde Kerk heeft al delen die stammen uit de 14e eeuw. Natuurlijk is de moderne tijd overal om het dorpje heen heel duidelijk aanwezig. Maar amper een moderne wijk uitgereden en ik vind een heerlijk dijkweggetje richting Rhoon.

 

Rhoon ligt nauwelijks enkele kilometers verder en is een langgerekt dijkdorp gelegen op het eiland IJsselmonde. Het is ontstaan op een zandplaat in De Oude Maas en kent zijn origine al in 1199 als Jonker Biggo van Duyveland dit stuk grond verkrijgt, het laat indijken en hier zijn kasteel bouwt. Dit kasteel wordt weggevaagd met de Sint Elisabethsvloed van 14921. Het kasteel dat daarna gebouwd wordt is het huidige Kasteel van Rhoon. Hiermee maak ik kennis als ik het dorp door rij. Het witte monument trekt direct de aandacht en de ruime parkeerplaats nodigt me uit om de auto aan de kant te zetten. De herfst doet al zijn intrede en de kleuren vormen een schitterend schilderij met de gebouwen, de gracht en de entourage. Er is een fraaie tuin en een 'wandelbos'. Het kasteel wordt nu gebruikt als decor voor trouwpartijen, biedt een restaurant en zalen die te huren zijn voor zakelijke evenementen of feesten en partijen.

 

Een smsje van Henk laat me weten dat hij graag weer opgepikt wilt worden en dan rijden we binnendoor weer terug richting het eiland Tholen. we willen namelijk eerst nog eens van de heerlijke dagsoep bij De Zeester genieten. We nemen ieder nog iets om de maaltijd compleet te maken en genieten na afloop van mooie wolkenpartijen die stoeien met de zon boven de Oosterschelde. Weer voer voor mooie plaatjes. De vrijdagmiddag was weer wel besteed.