Deze zaterdag wordt het wel 25+ Celsius, dus dat vraagt om een ritje met de motor.

Waar de anderen van de Berregse Baaikers verhinderd zijn, daar staat mijn broer Sjef al te trappelen. Dus eerst maar eens naar Steenbergen, om er dan achter te komen dat ik mijn telefoon vergeten ben. Kun je nagaan, ik mis dat ding niet eens zozeer om te bellen of zo, maar meer mis ik de camera om af en toe eens een plaatje te schieten. En het zal nog blijken dat ik dat nodig had.

 

Dus rijden we eerst even terug naar Bergen op Zoom om vervolgens de oude Zeeuwse weg te kiezen. Het is lekker rustig en de ochtendkoude die ik vanochtend om half elf voelde, is al rap door het zonnetje verdreven. Als we door Goes rijden, op weg naar Wolphaartsdijk, staan we voor een stoplicht wat te mouwen. In een opwelling opper ik om eens een kijkje te nemen bij Motoport Zeeland. Sjef knikt ja en dus sturen we daar op aan. Buiten staan er al wat motoren van klanten, waaronder een prachtige oude BMW. Dat zet zich binnen eigenlijk voort, overal staan oude BMWs, maar ook andere oude gemotoriseerde tweewielers. Daar moet ik natuurlijk een foto van hebben.

Binnen, tussen al die nieuwe modellen, valt ons een trend op. De meeste fabrikanten zetten tegenwoordig maar een beperkt soort modellen in de markt; of hele sportieve racemodellen, of van die allroad motorfietsen. Daar zitten wel hele mooie exemplaren tussen, maar het is gewoon mijn stijl motor niet. Trouwens, met mijn korte pootjes pas ik er nog niet eens op. Vroeger had elk merk zijn choppers en cruisers. Van de Japanners zie je echter alleen nog wat oudere occasions als het om dit soort motoren gaat. Zelfs Harley lijkt met zijn nieuwe modellenlijn de traditionele modellen vaarwel te zeggen. Nogmaals mooie motorfietsen hoor, maar niet mijn smaak. Gelukkig heeft Harley nog wat nieuwe traditionele motorfietsen, net zoals Triumph een aantal leuke retro modellen heeft. Trouwens wel een hele mooie zaak, Motoport Goes.

Eenmaal weer buiten herinnert Sjef me aan die andere motorzaak die dichtbij is. Ik knik instemmend. Gerrits Motoren is hier vlak om de hoek, een zaak waar we vorige keer nog een prachtige drifter zagen. Dus besluiten om ook daar een kijkje te nemen. De drifter is verkocht, maar er staan nog een aantal andere mooie motoren, zoals een paar prachtige Intruders 1500. Dikke fietsen met alles er op en aan. Waarom worden deze prachtige tweewielers niet meer gemaakt? Ze zeggen dat er geen markt voor is, maar als je op een zomerse dag als vandaag rond rijdt, dan zie je toch hele groepen met cruisers en choppers voorbij komen? Nee, snappen doen we het niet. We verbaasden ons er al over toen we in het begin van het jaar over de motorbeurs in Brussel liepen. Harley heeft nog wat, Kawasaki een enkel model als de Bolt, Triumph een paar leuke retro’s, en natuurlijk heeft Indian haast louter de modellen waar mijn broer en ik van houden. Nee, we vinden het maar een vreemde zaak. Leuk trouwens dat we bij Gerrits nog een oude Jawa zien staan, een o zo lelijk model, maar door zijn ouderdom toch wel weer een fraai exemplaar.

Eenmaal buiten lonkt dat zonnetje weer voor een lekker ritje. Dus koersen we op Zierikzee aan, om dan richting Renesse te tuffen. De terrasjes zitten vol en wij vervolgen onze weg naar Krabbendijke. De vorige keer zat ik daar op een terrasje met een overheerlijk glaasje Franciscaner alcoholvrij. Wel een halve liter natuurlijk. Ik wil dat Sjef dit ook proeft, zo merakels lekker. Helaas is de zomertijd hier al voorbij en opent deze eetgelegenheid in de wintertijd pas om 17:00 uur. Spijtig maar helaas, dus rijden we door. Ergens voor Den Osse is er een zaakje aan de rechterkant van de weg waar veel duikers neerstrijken. Sjef oppert om daar even een pitstop te doen, dus parkeren we de motor op de ruime parkeerplaats. Hier zijn veel voorzieningen speciaal voor de hordes duikers die hier het water verkennen. Douches, toiletten en meer, alles voorzien op deze toeristengroep. Maar er strijken ook veel fietsers en andere toeristen neer voor een hapje en een drankje. Sjef en ik kiezen een Radlertje en een klomp friet. Een klomp friet? Jazeker een klomp friet, want hier wordt de friet in een heuse houten klomp geserveerd. Je rekent binnen af en krijgt dan een pieper met een nummer mee. Als je bestelling klaar is gaat je pieper af en kun je het binnen ophalen. Grappig als je overal op het terras die dingen hoort afgaan en weer wat mensen zich haasten om hun bestelde maaltijd op te halen.

Na de inwendige mens verwend te hebben koersen we op huis aan via Brouwershaven en Bruinisse. Bij Brouwershaven trouwens nog even een bezoekje gebracht aan Nicky, de dochter van Sjef, die hier op een ouderwetse kermis aan het helpen is. Na Bruinisse volgen we de Philipsdam om dan op Steenbergen aan te gaan. Waar ik Sjef groet die nu naar huis keert, draai ik even de snelweg op om Bergen op Zoom te vinden. Zo kom ook ik thuis naar weer een heel leuk ritje te hebben gehad. En we hebben nog wat gezien ook. Op naar de volgende tocht.