'Motorrijder verwordt tot paria in de maatschappij'.

Of het bericht dat in Bergen op Zoom meerdere motorrijders met hestjes worden geweerd als het de verboden motorclubs betreft. Dijkgemeenten die de wegen willen sluiten van vrijdagmiddag 18:00 uur tot maandagochtend 06:00 uur. Mensen worden geïntimideerd door de motorrijders als ze uit aantallen van meer dan één bestaan. Mensen worden hoorndol van al het kabaal dat die tweewielers maken. Als je de kranten moet geloven, dan is het gedaan met de vrijheid van de motorrijder die op zijn of haar vertrouwde tweewieler wil stappen. Wat is er nu aan de hand?

Ok, laten we eerst als motorrijders de hand in eigen boezem steken. We moeten helaas erkennen dat een aantal criminele organisaties ook als hobby het motorrijden hebben. Sterker nog, dat ze dit als statement gebruiken om hun aanwezigheid te laten zien. De zogenaamde one percenters, als teken dat je buiten de wet staat, die zich gedragen alsof de wereld van hen is, zich daarbij inlaten met praktijken als drugshandel, afpersing, berovingen, mishandeling en erger, dat zijn mensen die we moeten opsluiten. Maar heeft dat wat te maken met motorrijden? Er zijn namelijk veel van hetzelfde soort mensen, die altijd met de auto rijden.

Over de overlast gesproken. Er rijden een aantal fietsen rond die andere dempers hebben laten monteren, of sterker nog, de demper hebben verwijderd. Het geluid klinkt de een als muziek in de oren, de ander ervaart het als kabaal. En ja, als die koffiemachines al van vroeg langs je deur razen, dan kan ik me best voorstellen dat men dit als overlast ervaart. De oplossing is heel simpel. We hebben Europese afspraken over het aantal decibels dat onze vehikels mogen produceren. Pluk alles van de weg, dat niet binnen de norm blijft. Maar ook hier weer, wat dacht je van al die Fast en niet zo Furieus mannetjes, die hun gepimpte auto hebben voorzien van blèrende uitlaten? Gelijke monikken, gelijke kappen zou je denken.

We gaan nog een stapje verder, al die racende idioten die te pas maar vaker te onpas dat gashendel open trekken. Heb het zelf meegemaakt dat op een drukke Boulevard van Vlisisngen een idioot op een racer ineens vol het gas open trok. Idem zo op de dijk bij West Kapelle. Dit slaat werkelijk nergens op, huur dan een uurtje een racecircuit af. Nee, dit soort idioten hoort niet op de weg. Ze zorgen voor gevaar en veel overlast. Maar ook hier weer, wat dacht je van die idioten met te snelle auto's zoals Porsches, BMWs, Audi's en nog veel meer? Of die hordes wielrenners die als maniakken over de weg jakkeren en daarbij nul rekening houden met voetgangers of het andere wegverkeer?

Wat ik eigenlijk wil zeggen is, dat in elke verkeersgroep mensen voorkomen die zich niet aan de regels houden. Wij als motorrijders moeten ons bewust zijn dat er op ons gelet wordt en ons altijd moeten gedragen. Maar is dat niet normaal? Als we dan toch constateren dat er overal idioten zijn, die het voor de gehele groep verpesten, waarom dan toch worden motorrijders als groep steeds aangevallen, worden wij om het woord maar te gebruiken, gedemonisserd? 

Al sinds ik achttien ben, rij ik motor. Dat is nu al veertig jaar lang. Ik hou er van om met lekker weer mijn Indian Scout uit de garage te halen voor een leuk tochtje. Dan weer in mijn eentje, dan weer met een stel maten. Mijn motor beschikt over de standaard uitlaten, het geluid valt keurig binnen alle normen. Ik hou me ook aan de snelheden, sterker nog, vaak tuf ik met een heel rustig vaartje over de binnenwegen. Ik wil namelijk veel zien en genieten van de rit. Als je met andere motorrijders praat, hoor je diezelfde geluiden. Natuurlijk zijn er die de kick van de acceleratie willen voelen, die de power van zo'n bike willen beleven. Maar doe dat dan op een rustige snelweg, of ga naar het circuit. We weten allemaal dat de kleine binnenwegen en dijkjes zich daarvoor niet lenen. Bovendien ben je als motorrijder heel kwetsbaar en je wilt dat ongeluk toch niet opzoeken? Nee, de meeste bikers die ik ken, houden de regels in acht en rijden veilig.

De meeste motorrijders komen ook uit alle lagen van de bevolking. Het zijn mannen en vrouwen. Advocaten, dokwerkers, de metselaar of de dokter, kortom van allerlei pluimage en afkomst. En toch zijn er heel wat mensen die een onbehaaglijk gevoel krijgen als ze een groep motorrijders zien. Maar waarom dan niet als er een groep cabrio rijders op ene terras neerstrijken. Veel mensen schrikken als een groep motorrijders een hestje aanhebben, met daarop een soort patch om te laten zien dat ze bij elkaar horen. Maar waarom dan niet als een groep automobilisten en groupe stoppen en bij het uitstappen allemaal dezelfde sweaters aanhebben met het logo van hun groep?

Kijk, zoals al eerder gezegd, zijn er best een aantal idioten op een motorfiets die voor overlast zorgen. Terecht dat mensen dan klagen. Maar dat is een heel kleine minderheid, de meeste motorrijders gedragen zich juist heel sociaal. Is het misschien ook niet zo dat men tegenwoordig steeds vaker en meer klaagt over kleinigheden? Ik zou willen vragen, waarom wijzen jullie zo snel naar De Motorrijder? Die bestaat namelijk niet. We hebben een grote bevolkingsgroep die motorrijdt omdat ze het leuk vinden, gek zijn van de techniek, puur als woon werk verkeer omdat ze dat voordelen oplevert. Allemaal individuele mensen, allemaal met eigen gewoonten, gedragingen en voorkeuren. Beschouw dan ook ieders gedrag indivvidueel, maar wijs niet gelijk naar de hele groep.

En juist dat laatste schijnt steeds meer te gebeuren. Wat wil je dan als overheid, dat motorrijden verboden wordt? Let op wat je doet, alsmede de media om die berichtgeving te versterken, het lijkt er op alsof de motorrijders steeds meer gediscrimineerd worden. Wat is dat nu voor kop bij een krant om de motorrijder een paria te noemen? Wat is dat nu voor beslissing van een gemeente om wegen af te sluiten voor motorrijders, maar niet voor al die andere verkeersdeelnemers die voor minstens zoveel overlast zorgen. Waarom wordt het gedrag van een paar mallote tweewielbestuurders wel aangezien als tekenend voor de hele groep, maar doen we dat niet bij bij voorbeeld wielrenners, scheurende automobilisten?

Als je het niet snapt, rij dan eens een keer achterop mee als een motorijder zijn tochtje doet. Geniet van de vrije natuur, van de rit, stop voor een gezellig terrasje, geniet van de kameraadschap onder motorijders en verbaas je over de mooiste techniek. Bezoek eens een beurs als die van de Big Twin elke novembermaand, ga eens naar een Amerikanendag, of laat je alles vertellen over die klassiekers. Misschien wordt je wel gebeten door dat motorvirus en ga je het hele fenomeen motorrijden met andere ogen bekijken.

Ik zou zeggen tegen iedereen, rij veilig, geniet van je bike en wellicht tot ziens.

Hier onder wat foto's van puur motorgenot: