Het wordt feest! Zondag 9 december zijn we vanaf 15:30 uur allemaal uitgenodigd in Gebouw T voor een onvergetelijke middag Jazz. Wat zeg je, Gebouw T? Wat gaan we nu krijgen? 

Natuurlijk leg ik deze vraag voor aan Marlies van Lier, al weer 10 jaar de evenknie van Pol de Bie, als het gaat om Pol’s Place for Jazz. Zat dat immers niet altijd bij de Don Camillo Bar?  “De reden dat we met ons tienjarig bestaan uitwijken naar Gebouw-T heeft een goede reden. Op 9 december kan iedereen ook weer gratis naar binnen en niet alleen ons tienjarig jubileum vieren maar ook kennis maken als dat nog nodig is met Gebouw-T. Een prachtig podium en meer ruimte dan we hebben in de Don Camillo Bar. Het plan is er om volgend jaar te starten met Pol's Place for Jazz XL concerten. Een aantal per jaar iets organiseren wat bijvoorbeeld niet past in de Don Camillo Bar. Denk bijvoorbeeld aan grotere bezettingen of iets met een thema en bijvoorbeeld een workshop. Omdat we aan de Grote Markt beperkt zijn in de ruimte is het leuk om een uitstapje te maken naar een groter podium. Uiteraard moet dat niet in de weg staan van de reguliere programmering. Dus de intieme knusse concerten blijven ook gewoon bestaan en zullen plaatsvinden bij Joyce, de nieuwe eigenaresse van De Camiel!”  10 jaar is natuurlijk een hele lange periode. Dus vraag ik Marlies wat zij als hoogtepunt ervaren heeft. “Jemig Sonn dat is een moeilijke vraag....We hebben zo'n honderd concerten georganiseerd dus er zijn veel hoogtepunten geweest. Kan er niet specifiek eentje uithalen. Voor mij is het al bijzonder dat we dit al tien jaar kunnen doen. Dankzij onze trouwe "vrienden van Pol's Place" en de sponsors kunnen we dit doen en blijven doen. Voor Pol en mij is dit een hobby en hoe mooi is het dat je dat al zo lang mag doen? Alle grote namen uit de Nederlandse Jazz scene zijn al eens geweest en daar zijn we enorm trots op”.  Het is ondertussen een hele reis geweest vanaf het moment dat Marlies voor het eerst met Pol in gesprek kwam, en ze er achter kwamen dat ze beiden ‘iets met jazz’ hadden. Toen Marlies opmerkte dat Pol’s ‘plaatsje’ wel veel van een jazzkroeg had, begon de bal te rollen. We zijn intussen ruim 100 concerten later, en er staan er nog veel te wachten. Voor de rest van het interview: zie www.bozinbeeld.nl

Hier het volledige interview:

10 Jaar Pol’s Place for Jazz


-          hoe is het ooit ontstaan? Pol snap ik nog, hoe ben jij Marlies er bij gekomen?

Tien jaar geleden kwam ik in Bergen op Zoom wonen. Zo kwam ik op een avond in de Don Camillo Bar en ontmoette Pol. We raakte aan de praat en bleek dat we beiden iets met Jazz muziek hadden. Ik een achtergrond in de muziekindustrie en een vader die jazztrombonist is. Pol van huis een enorme liefhebber en amateur trombonist. Dus we hadden genoeg stof om over te praten. Ik zei hem op een gegeven moment dat ik vond dat hij echt een jazzkroeg had. Of althans ik had het idee dat jazz wel heel goed zou passen in zijn zaak. Toevallig had hij al een concert staan voor de zomer en we hebben toen afgesproken dat we daar een vervolg op zouden geven door maandelijks wat weg te zetten. Pol had de ruimte en ik de tijd om te boeken. Zo gezegd zo gedaan. En nu dus tien jaar verder.

-          Waarop bepaal je de keuzen voor de muzikanten die je uitnodigt?

Het leuke aan het boeken voor Pol’s Place is dat ik vrijheid heb om te boeken wat ik wil. We krijgen geen subsidie dus hoeven we ons ook niet te verantwoorden aan welke instantie dan ook. Met Pol maak ik aan het begin van elk seizoen een voorkeurslijstje wie we graag nog willen hebben op het podium. Dat lukt niet altijd maar er komt genoeg voorbij om uit te kiezen gedurende een jaar. Ik boek graag dingen die apart zijn zoals ongebruikelijke bezettingen. Ook uitstapjes naar cross-over dingen zoals Pop en Wereldmuziek/Latin. En ik boek heel graag dingen die ik zelf heel leuk vind dus hoeft van mij niet meteen bekend te zijn. Graag zo divers mogelijk dus voor ieder wat wils. We hebben een breed publiek wat op onze concerten afkomt en daarom willen we niet vervallen in een bepaalde jazzstroming. En ons publiek is erg nieuwsgierig en dat is leuk. Zo kunnen we ook aparte dingen weg zetten.

-          Jazz heeft nog steeds een beetje een snobistisch elite aroma, wat vind jij daarvan, of hoe ga je daar mee om?

Toen ik jong was dacht ik ook dat Jazz enkel voor hoogopgeleide mannen in driedelig pak was, liefst nog met sigaar of pijp. Maar dat beeld is natuurlijk achterhaald. Jazz is tegenwoordig geen vies woord meer. Een Michael Buble en Jamie Cullum hebben daar als artiesten aan bijgedragen dat het beeld wel is verandert vooral bij de jeugd.  Daarnaast er is een hele nieuwe lichting jonge jazzmuzikanten in Nederland opgekomen die buiten hokjes denkt en met van alles experimenteert. Dus ik hoef er niet mee om te gaan.

-          Voor mij is Jazz nog steeds één van de meest ultieme vormen van muzikale expressie, omdat het veelal niet gaat om dat ene nummer, maar veel meer hoe de diverse muzikanten samenwerken om er een bepaalde  beleving in te leggen. Hoe ervaar je dat bij de jeugd? Of is jazz meer voor oudere, meer gerijpte mensen / muzikanten?

Dat is het absoluut. En de jeugd die naar onze concerten komt speelt veelal zelf in bandjes. Zij weten dus wat het is om te spelen en hoeveel plezier je daar aan kan beleven. Maar jazz is gewoon voor iedereen, jong, oud, man, vrouw het maakt niet uit. Iedereen die iets met muziek heeft kan altijd bij een van onze concerten binnen lopen om te luisteren of het wat is. Zo kan iedereen kennis maken met nieuwe muziek. Mooier is er toch niet?

-          Je neemt een uitstapje naar Gebouw T. Is dat niet een verwijdering met wat Pol’s Place altijd is geweest, de Don Camillo Bar? Kunnen we in dit licht bezien meer initiatieven zien van de ‘Pol’s Place for Jazz’ als een organiserende entiteit in plaats van het plaatsgebonden Don Camillo Bar als surrogaatnaam?

De reden dat we met ons tienjarig bestaan uitwijken naar Gebouw-T heeft een goede reden. Zij programmeren zelf ook jazz maar voor een poppodium is dat natuurlijk wat moeilijker dan een popconcert. Op 9 december kan iedereen ook weer gratis naar binnen en niet alleen ons tienjarig jubileum vieren maar ook kennis maken als dat nog nodig is met Gebouw-T. Een prachtig podium en meer ruimte dan we hebben in de Don Camillo Bar. Het plan is er om volgend jaar te starten met Pol's Place for Jazz XL concerten. Een aantal per jaar iets organiseren wat bijvoorbeeld niet past in de Don Camillo Bar. Denk bijvoorbeeld aan grotere bezettingen of iets met een thema en bijvoorbeeld een workshop. Omdat we aan de Grote Markt beperkt zijn in de ruimte is het leuk om een uitstapje te maken naar een groter podium. Uiteraard moet dat niet in de weg staan van de reguliere programmering. Dus de intieme knusse concerten blijven ook gewoon bestaan en zullen plaatsvinden bij Joyce, de nieuwe eigenaresse van De Camiel! Het moet elkaar versterken en Gebouw-T kan meevaren op de naam Pol's Place for Jazz die natuurlijk na tien jaar wel wat bekendheid heeft onder musici en de inwoners van Bergen op Zoom. Een win win situatie! Pol's Place is sinds een jaar een Stichting en als er ruimte is om meer te organiseren dan de kleine concerten dan bekijken we dat weer met een frisse blik. Pol en ik vinden het leuk om met muziek bezig te zijn dus het past wel in ons straatje om ook zulke uitstapjes te maken. Misschien nog een keer een grote buitenlandse act binnenslepen....wie weet.

-          Wat zijn voor jullie de hoogtepunten van de laatste 10 jaren?

Jemig Sonn dat is een moeilijke vraag....We hebben zo'n honderd concerten georganiseerd dus er zijn veel hoogtepunten geweest. Kan er niet specifiek eentje uithalen. Voor mij is het al bijzonder dat we dit al tien jaar kunnen doen. Dankzij onze trouwe "vrienden van Pol's Place" en de sponsors kunnen we dit doen en blijven doen. Voor Pol en mij is dit een hobby en hoe mooi is het dat je dat al zo lang mag doen? Alle grote namen uit de Nederlandse Jazz scene zijn al eens geweest en daar zijn we enorm trots op.

-          Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Nog meer mooie muziek op het kleinste jazzpodium van Nederland. En daarnaast dus de XL concerten in Gebouw-T. Zorgen dat jazz blijft leven in Bergen op Zoom. Op naar de volgende tien jaar!