In het Groot Arsenaal wordt zaterdag 22 maart een informatiemarkt gehouden over Nieuwe Vesting. Deze sfeervolle nieuwbouwwijk is onderdeel van het plan ScheldeVesting. Verschillende ontwikkelaars presenteren hun plannen voor het gebied en geven uitleg over het concept cocreatie: toekomstige bewoners kunnen grotendeels zelf bepalen hoe hun nieuwe woning en buurt er komen uit te zien.

De vorm waarin Nieuwe Vesting wordt ontwikkeld, is bijzonder in deze regio. Dit gebeurt namelijk in nauwe samenspraak met de consument: cocreatie. Per buurt gaan verschillende ontwikkelaars in gesprek met toekomstige bewoners. Met hun input worden de plannen definitief uitgewerkt en vervolgens in verkoop gebracht. In een breed scala worden woningen ontwikkeld: rijwoningen die, afhankelijk van de wensen van de toekomstige bewoner, in prijs variëren van 225.000 tot 400.000 euro, appartementen van 135.000 tot 270.000 euro.

De gratis te bezoeken informatiemarkt begint om 11.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Bezoekers worden voor het Groot Arsenaal al opgewacht met trommels en trompetgeschal van Borgerij Berghen op den Zoom. In een van de voorruimtes van het gebouw kunnen belangstellenden een woonenquête invullen. Daarin worden hun wensen en behoeften gepolst.

 

Op de eerste verdieping van het Groot Arsenaal -dat uitkijkt over het gebied waar de nieuwe woonwijk moet komen-  worden de algemene plannen voor het gebied toegelicht. Verschillende marktpartijen, waaronder Bolton Bouw, presenteren hun plannen voor Nieuwe Vesting en geven uitgebreid informatie over cocreatie. Daarnaast is er ook een presentatie over de ontwikkeling van het Groot Arsenaal zelf. In dit monumentale gebouw moeten onder meer conferentieruimtes en horeca komen.

 

Nieuwe Vesting, met het Groot Arsenaal en de monumentale schoorsteen van de voormalige Nedalcofabriek als markante ijkpunten, wordt een woongebied met karakter. Het was vroeger letterlijk de rand van Bergen op Zoom: de overgebleven stadsmuren worden ingepast in het plan. Ook het water, dat altijd een belangrijke rol speelde in dit gebied, wordt teruggebracht.