Bevrijdingsdag - Zaterdag 25 oktober werd in heel West-Brabant en Zeeland gevierd met de herinnering van De Slag om de Schelde in het achterhoofd. Er vond zelfs een indrukwekkende bevrijding toer plaats.


Het was een behoorlijk tijdje wachten voor de groep mensen die zich al vroeg in de middag rondom Mattemburg langs de Antwerpsestraatweg verzamelden. Er was immers een grote groep oude oorlogsvehikels voorspeld op route vanuit Zeeland naar Bergen op Zoom. Gelukkig, daar doemden de eerste militaire voertuigen op, met een indrukwekkend motorescorte van politie en vrijwillige verkeersregelaars. 

Het was 70 jaar geleden dat ons gedeelte van Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter. Om dit te eren zijn er in heel de regio herdenkingsevenementen. Ondanks dat Bergen op Zoom er relatief goed vanaf is gekomen is de Slag om de Westerschelde ontzettend hevig geweest waarbij erg veel, met name Canadese, slachtoffers zijn gevallen. Deze tocht was een eerbetoon aan die bevrijders die zoveel opgeofferd hebben voor onze vrijheid. 

De tocht ving aan in het Zeeuwsvlaamse Adegem en liep via allerlei Zeeuwse stadjes en dorpen tot aan Bergen op Zoom. Er reed van alles mee met deze herdenkingstocht; tanks, zware vrachtwagens, jeeps, amfibi voertuigen en oude motoren. Precies zoals zeventig jaar geleden ook deze voertuigen aan de bevrijde inwoners van onze streek voorbij reden. Gedurende deze tocht waren er diverse kransleggingen. 

Overal langs de route stonden behoorlijk wat mensen opgesteld. Niemand wilde deze bijzondere tocht missen. Bij de kranslegging in Woensdrecht waren er wel enkele honderden mensen. Dat maakte ook de bestuurders van de voertuigen enthousiast. Ze zwaaiden vrolijk naar het publiek alsof ze zelf de bevrijders waren. 

Omdat de tocht wat in tijd uitliep zat het publiek in Bergen op Zoom een behoorlijk tijdje te wachten. De Grote Markt was volgelopen want juist daar zou het bijzondere defilé plaatsvinden. Ook Burgemeester Petter stond al klaar om de hele parade aan zich voorbij te laten komen. Dat het droog weer was en zelfs het zonnetje zich liet zien was een mooie bijkomstigheid.

Allerlei onderdelen van de krijgsmacht kwamen één voor één de markt op. Natuurlijk was muziek een belangrijk ingrediënt, zoals in elke oorlog bij een overwinning de kapellen meeliepen in de parade. Vertegenwoordigers van deze verschillende strijdkrachten zochten vervolgens een prominent plekje op de markt om hulde te geven aan de volgende passanten. 

Fanfare na fanfare zorgde voor blije gezichten bij het publiek. Strak in het gelid en de maat zoals het elke vertegenwoordiger van het militaire apparaat betaamt. Burgemeester Petter zag al dit eerbetoon aan de bevrijding aan zich voorbij gaan. Het zou een lange tocht worden. 

Daar waren ze dan, Wachtpost 13 XXL. De band die al zoveel gerepeteerd had om de enorme groei van 16 leden naar deze gelegenheidsformatie van welhaast 80 muzikanten mogelijk te maken. Peet Bakx liep fier voorop en ook de anderen lieten weten dat dit een bijzondere dag. Dit was immers de dag dat we herdenken dat Bergen op Zoom bevrijd was, dit 70 jaar geleden. Het publiek pikte dit dan ook direct op toen het looporkest voorbij kwam. 

Ook hier kwamen de oude vehikels zoals prachtige Harleys en Indians weer voorbij. Stiekemweg was dit toch wel waar een groot deel van het publiek massaal voor naar de Grote Markt gekomen was. De geluiden, de geur en het zicht van deze imposante voertuigen blijft bijzonder en overweldigend. 

Net als bij de echte bevrijding werd ook nu chocolade uitgedeeld aan het publiek. Ik heb van Burthy Matthijs van reenactment groep Maple Leaf vernomen dat het chocolade van het merk Hersey’s Tropical is, dus is het ook nog eens historisch verantwoord. Vooral bij de kleintjes in het publiek werd deze geste bijzonder op prijs gesteld. 

Ze komen normaal alleen met Koninginnedag, en nu dan Koningsdag naar buiten: Harmonie Oranje Nassau. Maar voor deze speciale dag konden ze natuurlijk niet ontbreken. Deze harmonie met een naam die ondertussen reikt tot aan het koninklijk paleis is een echt begrip in het Bergse. Het publiek vond het dan ook eigenlijk vanzelfsprekend om hen in dit defilé aan te treffen. 

Leden van Maple Leaf zorgen er voor dat de bezetting van de vele authentieke voertuigen volledig in historisch verantwoorde kostuums plaats vindt. Het geeft het publiek ook echt het gevoel naar een bevrijdingsintocht te kijken, daar waar de echte bevrijders inmiddels al in meerderheid door de tijd zelf zijn ingehaald. Toch bezorgde de parade menigeen kippenvel momenten. 

Een bijzonder moment was toen Commissaris van de Koning van Zeeland De Heer Polman het woord nam. Een speciale Slag om de Schelde vlag was door de burgemeester van Adegem met de bevrijdingsrit meegegeven. Het was de heer Polman die deze officieel overhandigde aan Burgemeester Petter, waarna deze gehesen werd. Han Polman kon het niet nalaten te vermelden dat dit voor hem een bijzonder moment was omdat hij ‘nog burgemeester was geweest van deze geweldige stad’. 

Na de overhandiging volgden er nog veel oude vehikels. Een enkeling werd gesleept door één van de krachtige vrachtwagens omdat de motor het begeven had op de lange tocht vanuit het Zeeuwsvlaamse. Het blijven natuurlijk voertuigen die ouder zijn dan 70 jaar. 

Het publiek liet alles aan zich voorbij komen. Tot het laatste moment bleef het bomvol op de Bergse Grote Markt. Tot de laatste deelnemer wensten ze te blijven. Gelukkig waren er heel wat stoelen, tribunes en hekwerk opgesteld. Zo bleef alles in goede banen. Omroep Brabant was ook aanwezig om live verslag te doen van dit gedenkwaardige bevrijdingsdefilé. 

De oude entourage van de Bergse markt, de oude vehikels, de kleding van alle deelnemers aan het defilé; alles greep terug op een verleden van 70 jaar geleden. Het zal bij de ouderen onder ons beslist voor een aantal flashbacks gezorgd hebben, terwijl het juist bij de jeugd een extra stimulans zal geven om het verleden nog eens goed tot zich te nemen. Immers deze bevrijdingstocht was er om ons te herinneren dat onze vrijheid tegen een dure prijs betaald is!

In de avonduren was het tijd voor een heus bevrijdingsfeest. In Den Enghel had zich al een gezellige menigte verzameld vanaf 20:00 uur. Er was een losse vrolijke sfeer, net zoals er direct na de bevrijding moet zijn geweest. Wachtpost 13 en the Maple Leaf Babes zorgden voor de juiste muzikale omlijsting met muziek die terug greep naar de oorlogsperiode. Er was ook bijzondere Canadese gaste aanwezig: Mevrouw Mcleod, vrouw van de overleden William John 'Danny'Mclead tank commandant van de South Alberta Regiment. Ze had het overduidelijk naar haar zin, want samen met haar Canadese begeleiders zong ze uit volle borst de Engelse liedjes mee.

Het was de afsluiting van een bijzondere dag. Een dag waar eens te meer duidelijk werd dat we het verleden niet willen, zelfs niet mogen vergeten. Op momenten dat elders in de wereld vrijheid een vergeten woord lijkt, moeten wij beseffen waar onze vrijheid vandaan komt. Vrijheid is niet gratis maar heeft in ons geval de levens van talloze mensen gekost. Mensen die bereid waren om huis en haard te verlaten en voor onze vrijheid te vechten. Dat moeten we altijd blijven eren!

Voor heel veel foto's....