Boekenweek:  van 7 maart t/m 15 maart 2020

Boekenweek in Nederland vraagt aandacht voor het geschreven woord en zij die deze optekenen. Schrijvers en dichters die ons vele uren ontspanning en plezier brengen. Nederland en België huisvest zovele talenten. Schrijvers die de meest waanzinnige boeken en bundels creëren, waarin wij als lezer totaal in kunnen verdrinken. Helaas verzuimen vele boekhandels, bibliotheken en zogenaamde literaire deskundigen aandacht te besteden aan die vele schrijvers en dichters die aldus onder de radar blijven van het grote publiek. 

Wij van BoZinBeeld.nl willen graag een aantal van die relatief onbekende schrijvers graag onder het voetlicht brengen. Zo presenteren we hier Marc Kerkhofs:

 

Vraag 1: Stel jezelf eens voor, wie ben je? 

Ik ben Marc Kerkhofs, geboren te Dilsen – Stokkem in Belgisch Limburg, in het gezegende jaar 1964. Intussen woon ik in Edegem bij Antwerpen waar ik vanachter mijn gevel de wereld zie voorbijtrekken.

https://marckerkhofs.be

 

Vraag 2: Wat maakt jou tot schrijver? 

Als je de drang voelt om alles wat je ziet voor jezelf te omschrijven in fraaie bewoordingen; wanneer je je verliest in twijfel of dit woord misschien toch beter een emotie omschrijft dan dát woord; als je onbedwingbare nieuwsgierigheid je soms in situaties brengt waarvan je denkt: hoe kom ik hiér nu weer terecht … ben je dan een schrijver?

 

• Vraag 3: Kun je wat vertellen over je “schrijfsels” 

Ik sta op, ontbijt en ga ‘werken’. Ik wacht niet op ‘inspiratie’; dat is romantische humbug. Wat wel klopt is de brandstof: liters koffie. De ene persoon gaat de baan op om zijn product te verkopen; iemand anders bouwt huizen. Ik schrijf.

 

• Vraag 4: Tot welke genre(s) kunnen we jouw pennenvruchten rekenen en waarom? 

Ik pin me niet graag vast op een genre. Mijn eerste boek was een psychologische roman, mijn tweede een zachte thriller, mijn derde eerder een stug liefdesverhaal. Het boek wat er aankomt is dan weer een avonturenroman. Hokjes zijn des duivels.

 

• Vraag 5: Heb je een boodschap(pen) voor je publiek? 

De enige boodschap die ik heb is: even geen boodschap. We worden om de oren geslagen met boodschappen. Een dag zonder vlees, zonder alcohol, een complimentendag. Mensen willen ook wel eens boodschaploos geamuseerd worden. Gewoon lekker lezen. Moet kunnen.

 

• Vraag 6: Waar ben je tot nu toe het meeste trots op? 

Dat ik na een leven lang werken en een onzekere zoektocht mijn draai heb gevonden en van schrijven mijn hoofdbezigheid heb kunnen maken. Dit samen met Mili van Veegh, met wie ik binnenkort het bureau Hostwriters start. Wij gaan schrijven voor anderen.

 

• Vraag 7: Heb je wensen / dromen? 

Ik leef een beetje de droom. Ik waak er voor dat het geen nachtmerrie wordt.

 

• Vraag 8: Welke publicaties heb je op je naam, bij welke uitgever en waar kunnen we die bemachtigen? 

- ‘Verloren Tijd’ (Boekscout – te koop op hun website en in de boekhandel)

- ‘Beet’ (Godijn Publishing – te koop op hun website en in de boekhandel)

- ‘Op een na de mooiste’ (Ambilicious – te koop op hun website en in de boekhandel)

- Verhalen in zowat veertien, vijftien bundels

- Bedrijfsreportages in B2B tijdschriften

 

• Vraag 9: Zijn er binnenkort gelegenheden / evenementen waar we je kunnen ontmoeten? 

Waarschijnlijk op Lillo Boekendorp (zomer 2020), zeker het Bergs Cultuurfestival (ergens in oktober 2020), hier en daar een signeersessie. O ja, de presentatie van het nieuwe boek van Henk Witjes (‘Kruiend IJs’ in Bergen op Zoom – 28 maart 2020). Je ziet het wel op mijn FB-pagina …